olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9, które biorą czynny udział w wielu procesach zachodzących w organizmie każdego z nas | fot.: Fotolia
Strona główna / Zdrowie / Właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki

Właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki

Czarnuszka zwana również czarnym kminem to roślina, która uprawiana jest głównie w południowej części Europy, a z jej nasion wytwarzany jest olej, który ze względu na swoje lecznicze właściwości znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Jakie cenne dla zdrowia i urody składniki można znaleźć w tym oleju i w jaki sposób wpływają one na nasze zdrowie oraz wygląd zewnętrzny?

Wartości odżywcze oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9, które biorą czynny udział w wielu procesach zachodzących w organizmie każdego z nas. Oprócz wartościowych kwasów w oleju z czarnuszki można również znaleźć witaminę E, biotynę, beta-karoten, a także antyoksydanty oraz śladowe ilości składników mineralnych. Z uwagi na bogactwo wspomnianych powyżej kwasów tłuszczowych oraz pozostałych substancji nie ma się co dziwić, iż olej z czarnuszki zwany jest „złotem faraonów”, dlatego też warto wprowadzić go do codziennej diety, która z reguły uboga jest w tak cenne dla zdrowia substancje.

Na cukrzycę i cholesterol

W diecie wielu osób obecnie dominują nie tylko niezdrowe tłuszcze, ale również spore ilości cukru, co w niedalekiej przyszłości może doprowadzić nie tylko do miażdżycy, ale również do problemów z układem sercowo-naczyniowym. Warto jednak wiedzieć o tym, iż wprowadzając do codziennej diety olej z czarnuszki, można odwlec w czasie pojawienie się nieprzyjemnych dolegliwości, ponieważ pomaga on obniżyć zarówno poziom złego cholesterolu, jak i cukru we krwi. Przy problemach z trzustką zaś poleca się zaś picie jednej łyżki stołowej oleju na czczo po przebudzeniu.

W walce z alergią

Katar alergiczny w obecnych czasach dotyka coraz większe grono osób, jednak stosując bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej z czarnuszki, można nieco załagodzić pojawiające się objawy alergii. Oczywiście przy pomocy tego olejku nie jest możliwe całkowite wyleczenie, jednak zmniejszenie męczących objawów potrafi przynieść sporą ulgę.

Na problemy żołądkowe

W dawnej chińskiej medycynie na takie problemy żołądkowe jak refluks, nieżyt żołądka czy też wrzody dopadające zarówno żołądek, jak i dwunastnicę stosowano z powodzeniem olej z czarnuszki, który po dzień dzisiejszy okazuje się niezastąpiony w walce ze wspomnianymi dolegliwościami. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, iż skutecznie walczy on z bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje objawy przypominające zatrucie pokarmowe, jednak związana jest z pojawieniem w błonie śluzowej dwunastnicy lub żołądka ostrego stanu zapalnego.

W walce ze zmarszczkami

Zmarszczki zaczynają pojawiać się na skórze około 30 roku życia, jednak proces ten można zahamować w bardzo skuteczny sposób, stosując odpowiednie produkty kosmetyczne. Bardzo dobrze sprawdza się w tym przypadku olej z czarnuszki, ponieważ zawarte w nim składniki pomagają napiąć skórę w odpowiedni sposób, dzięki czemu zmarszczki stają się mniej widoczne.

Na mocne włosy

Stosowanie oleju z czarnuszki na włosy oraz skórę głowy to propozycja idealna dla osób, które mają problem z wypadającymi kosmykami. Olej z czarnuszki z uwagi na swój bogaty skład sprawia, iż włosy po jego użyciu stają się błyszczące oraz dogłębnie odżywione. Jeśli chodzi natomiast o proces ich wypadania, to zostaje on zahamowany, ponieważ dotleniona skóra wzmacnia cebulki, dzięki czemu włosy stają się mocniejsze.

Na atopowe zapalenie skóry

Walka z atopowym zapaleniem skóry nie należy niestety do najłatwiejszych, ponieważ jak dotąd nie wynaleziono lekarstwa, które pomogłoby raz na zawsze uporać się z tym schorzeniem. Aby jednak nieco załagodzić ten problem skórny, warto włączyć do codziennej pielęgnacji olej z czarnuszki, ponieważ zawarta w nim witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają nawilżyć skórę, a także ją zregenerować i dogłębnie odżywić.

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki sprawdza się idealnie jako baza do sosów sałatkowych i dressingów, a także jako dodatek do koktajli. Warto jednak wiedzieć, że z uwagi na gorzkawy, ziołowy, „apteczny” smak trzeba nauczyć kubki smakowe jego tolerowania. Z uwagi na swój skład olej z czarnuszki nie powinien być w ogóle podgrzewany, gdyż nie tylko straci wszystkie swoje cenne właściwości.

KPA

Sprawdź także

analiza kolorystyczna

Jak określić swój typ kolorystyczny?

Kolory podkreślają urodę, jednak tylko wtedy, gdy do niej pasują. Każdy człowiek posiada pewne cechy …