Warzywa i owoce o właściwościach detoksykujących
Nasz organizm radzi sobie z usuwaniem toksyn, jest jednak kilka owoców i warzyw, które usprawniają tę pracę | fot.: Fotolia
Strona główna / Zdrowie / Żywność detoksykacyjna, czyli oczyszczające menu

Żywność detoksykacyjna, czyli oczyszczające menu

Nie jest tajemnicą, że żyjemy w wyjątkowo niekorzystnych warunkach – nasze ciała chłoną szkodliwe substancje z wody, powietrza i pożywienia. Toksyny z kolei mają skłonność do odkładania się w skórze, włosach, jelitach, itd. Powody do zmartwień mają zwłaszcza mieszkańcy wielkich miast, którzy rzadko mają możliwość zmiany otoczenia na bardziej przyjazne. Dlatego warto włączyć do jadłospisu te produkty spożywcze, które pomagają w pozbyciu się niekorzystnych związków zalegających w organizmie.

Złe samopoczucie, osłabienie i zmęczenie, fatalna kondycja skóry, włosów i paznokci – to zaledwie kilka reakcji naszego ciała na zanieczyszczone środowisko życia. Kolejnymi są: przyspieszone starzenie się, stany zapalne i chorobowe. Na szczęście natura wyposażyła nas w naturalne mechanizmy ochronne. Najważniejszymi organami są tu nerki i wątroba oraz skóra (pocenie się jest takim właśnie odruchem obronnym). Jak je wspomóc w pracy? Wystarczy polubić kilka warzyw i owoców:

  • aloes – to jedna z najpopularniejszych roślin o działaniu odtruwającym. Przyspiesza metabolizm (w większych ilościach przeczyszcza dzięki zawartości aloiny), pobudza procesy regeneracyjne, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i alkalizujące (przeciwdziała zakwaszeniu). Utrzymuje naturalną florę bakteryjną jelit, a nawet pomaga w  usuwaniu niektórych metali ciężkich i ich soli. Co ważne, warto stosować albo świeży aloes z własnej doniczki, albo czysty sok aloesowy. Produkty przetworzone często zawierają śladowe ilości tego składnika, a wyczuwalny smak to zasługa skoncentrowanego soku owocowego (winogronowego), cukru albo/i słodzików. Jeśli więc lubimy na przykład napój z aloesem, przeczytajmy dokładnie jego skład.
    Naturalny aloes zwalcza infekcje i stany zapalne skóry
    Naturalny aloes zwalcza infekcje i stany zapalne skóry | fot.: Fotolia
  • borówka czerwona – to skarbnica garbników, które oczyszczają organizm oraz innych substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym.
  • bakłażan – zwiększa odporność, zawiera antyoksydanty, którym przypisywane jest działanie antynowotworowe. Jest zalecany przy antybiotykoterapii ze względu na swoje właściwości detoksykujące.
  • czosnek – działa antybakteryjnie
  • koper – działa moczopędnie i antybakteryjnie.
  • czerwone buraki – wyróżnia je działanie antybakteryjne, oczyszczające i antyoksydacyjne.
    Burak ćwikłowy i jego właściwości
    Burak ćwikłowy dzięki dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betaniny i choliny) ma właściwości antyrakowe oraz regulujące trawienie | fot.: Fotolia
  • jabłko – ten pospolity polski owoc zawiera pektyny, które doskonale usuwają metale ciężkie z organizmu – powinni jeść je zatem palacze. Dodatkowo, dzięki flawonoidom, spowalniają procesy starzenia, a zawarta w pestkach amigdalina podobno ma nawet właściwości antynowotworowe.
  • gruszka – kolejny dość pospolity owoc polski, który działa moczopędnie, a dzięki wysokiej zawartości błonnika przyspiesza także usuwanie złogów z jelit.
  • pomidor – działa moczopędnie, a poza tym jest jednym z najważniejszych źródeł przeciwnowotworowego likopenu, witamin i składników mineralnych ( w tym potasu). Co ciekawe, aby jak najlepiej wykorzystać likopen zawarty w warzywie, wystarczy poddać je obróbce cieplnej albo połączyć ze zdrową oliwą, która zwiększy jego przyswajalność.
  • truskawki – regulują wydzielanie żółci i pracę całej wątroby, są skarbnicą witaminy C, czyli świetnego przeciwutleniacza. Co ważne, należy unikać truskawek, które są nawet lekko spleśniałe. Istotne jest także, aby kupować je od sprawdzonego dostawcy, owoce te są bowiem częstym gościem na liście tzw.”brudnych owoców”, czyli takich, które gromadzą w sobie pestycydy używane przy uprawie.
    Truskawki w diecie oczyszczającej
    Dzięki zawartości bromeliny doskonale oczyszczają organizm i krew, usuwają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, wspomagają pracę nerek, a nawet pomagają walczyć z pasożytami | fot.: Fotolia
  • siemię lniane – jeden z przykładów rodzimej super żywności, oprócz wysokiej zawartości Omega 3 w jego składzie znajdziemy także błonnik i substancje niwelujące szkodliwe promieniowanie.
  • zielona herbata – źródło antyoksydantów, działa moczopędnie, wspomaga pracę wątroby. Warto pić ją zwłaszcza latem ze względu na właściwości ochładzające.
  • żurawina – ceniona zwłaszcza przy problemach układu moczowego, działa moczopędnie i antybakteryjnie.

Oczywiście żadna ze wspomnianych roślin nie zastąpi kuracji w przypadku poważnego zatrucia. Każda z nich, oprócz bogactwa witamin i mikroelementów, wspomaga działanie ważnych organów człowieka. Dlatego warto poszukać ich na straganach w pełni sezonu – będą nie tylko zdrowe, ale i pyszne.

RED

Sprawdź także

Antyutleniacze w diecie

Stres oksydacyjny a choroba nowotworowa, czyli po co nam przeciwutleniacze?

Stres oksydacyjny to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Jest …

  • Maria

    Świetny artykuł, jak dla mnie numerem jeden są buraki – bardzo niedoceniane, a to nasz super food. Warto też spróbować soku z kiszonych buraków.