Prowadzisz restaurację, bar lub własną kawiarnię? A może dopiero myślisz o założeniu własnej działalności gospodarczej w branży gastronomicznej? Jeżeli chcesz, by twoja działalność oraz ekipa wyglądały profesjonalnie, koniecznie musisz zadbać o nienaganny ubiór dla kadry zatrudnionej w kuchni i za barem. W dzisiejszym artykule sprawdzamy co w ofercie mają producenci odzieży gastronomicznej i radzimy na co warto zwrócić szczególną uwagę przy zakupach dla załogi.
Dlaczego warto zainwestować w odzież gastronomiczną?
Jakość oraz wygląd ubrań, które noszą Twoi pracownicy świadczy o twojej firmie. Klienci odwiedzający bar czy restaurację zwracają uwagę na wystrój wnętrza oraz jakość potraw, ale nawet najwspanialsze jedzenie, najpiękniejsza zastawa czy najwspanialszy widok za oknem oraz najlepiej urządzone wnętrza nie są w stanie zrekompensować słabo ubranych pracowników. Odzież gastronomiczna jest ważną częścią wizerunku restauracji. Z pewnością nie raz widziałeś kiedy na filmie klient woła kucharza. Bywają sytuacje, że chce mu pogratulować wspaniałej potrawy. Jak myślisz, jakie wrażenie odniósłby klient, gdyby twój kucharz pojawił się przed nim w podziurawionym fartuchu? Zdecydowanie lepiej zaprezentuje się w bluzie kucharskiej (na przykład z haftem i nadrukiem) zapinanej dwurzędowo na zatrzaski lub klipy. Jeśli dodamy do tego kontrastowe wypustki na stójce i mankietach – nasz kucharz będzie prezentował się należnie do powagi stanowiska i, co więcej, zgodnie z wyobrażeniami klienta.
Odzież w kuchni i za barem
Fartuchy gastronomiczne powinny nie tylko ładnie wyglądać, ale przede wszystkim także być wygodne i wytrzymałe. Kieszonka z przodu oraz rozmiar dopasowany odpowiednio do wymiarów danego pracownika to ważne elementy przy wyborze odpowiednich elementów stroju, nie tylko dla kucharza. Jeśli stawiamy na rozwiązani uniwersalne, warto postawić na klasyczną biel, która zawsze będzie do wszystkiego pasować. Kitle oraz zapaski barmańskie mogą kolorystycznie nawiązywać do barw, które znajdują się w logo danej restauracji, baru czy też kawiarni. Producenci odzieży kucharskiej proponują wiele ciekawych rozwiązań (także kolorystycznych). Dla zwolenników klasyki zawsze odpowiednia będzie biel, ale także i szarość oraz klasyczna czerń, która jest nie tylko praktyczna, ale i elegancka. Na rynku możemy także znaleźć odzież z haftem firmowym. Jest to idealny sposób na spersonalizowanie fartuchów czy innych części garderoby pracowników danego przedsiębiorstwa. Dyskretne logo umiejętnie naszyte z wykorzystaniem ciekawej czcionki nie tylko ozdobi odzież, ale również będzie stanowić delikatną reklamę marki i podkreśli profesjonalizm całego przedsięwzięcia.
Praktyczna strona mody gastronomicznej
Przed wyborem odzieży gastronomicznej warto zastanowić się chwilkę nad praktyczną stroną wybranych ubrań. Czy odzież, którą wybrałeś/-aś posłuży ekipie przez lata? Czy będzie chętnie przez nich noszona oraz funkcjonalna? Nie zapominaj, że twoja ekipa oprócz funkcji reprezentacyjnej musi także spełniać swoje obowiązki. Ważne, by strój, który im przekażesz absolutnie w tym nie przeszkadzał. Fartuch gastronomiczny powinien być uszyty z materiału, który bardzo się mnie nie sprawdzi się w restauracji, gdzie nie ma czasu, aby co chwila na zapleczu ktoś wyciągał żelazko. Podpowiadamy, że w tym zakresie olbrzymią wartość użytkową wykazuje elanobawełna. Tkanina, która szybko się odbarwia z pewnością nie będzie praktyczna, a brak kieszonki w fartuchu kelnera sprawi, że wciąż będzie musiał uważać, aby nie zostawić gdzieś notesu z zamówieniami.
W poszukiwaniu praktycznych rozwiązań warto zapoznać się z produktami na stronie producenta Odzieży Gastronomicznej
Odpowiednia odzież załogi pracującej w restauracji, pubie czy innym punkcie gastronomicznym to nie tylko wymóg sanitarny czy praktyczny gadżet. Przede wszystkim jest to jedna ze składowych budujących wizerunek i obraz profesjonalnej firmy. Warto więc o nią zadbać.
OLI