żywność sery
Ponad połowa wszystkich opakowań z tworzyw sztucznych przewożonych w Europie jest używana do ochrony żywności | fot.: materiał partnera

Opakowania bezpieczne dla żywności — jakie wybrać?

Jeśli chodzi o jedzenie, zawsze chcemy, aby było ono najwyższej jakości. Dlatego też wiele firm używa plastikowych pojemników na artykuły spożywcze, aby przedłużyć trwałość swoich produktów. Plastik bardzo dobrze nadaje się do tego typu opakowań, ponieważ można go łatwo formować, jest bardzo lekki i przede wszystkim higieniczny. Jego zastosowania w przemyśle spożywczym są liczne i różnorodne. Zapakowane wędliny, sery, mięso, ryby, a nawet warzywa i owoce z supermarketu są w ten sposób chronione przed zanieczyszczeniami i wilgocią, dzięki czemu zachowują świeżość na dłużej.

Unikanie marnowania żywności

Ponad połowa wszystkich opakowań z tworzyw sztucznych przewożonych w Europie jest używana do ochrony żywności. Dzięki temu prawie 98% łatwo psujących się produktów trafia do konsumenta w stanie świeżym. Dla porównania, w krajach rozwijających się, gdzie żywność nie jest odpowiednio pakowana, około 50% psuje się już w trakcie transportu.

Wiele tworzyw sztucznych jest nieszkodliwych dla zdrowia i nie wpływa na jakość, zapach ani smak artykułów spożywczych. Ponadto, używając plastikowych pojemników na żywność, wyrzuca się znacznie mniej. Przykład: produkcja jednego steku wytwarza około 13 kg dwutlenku węgla z powodu zużycia wody i zanieczyszczenia gleby. Jeśli stek szybko się zepsuje, będzie to stracona energia. Dla porównania ślad węglowy w produkcji opakowań z tworzyw sztucznych wynosi zazwyczaj około 1,5% zapakowanego produktu. Nawet w przypadku szeroko dyskutowanej folii na ogórki lub pomidory, plastik zmniejsza ilość odpadów detalicznych o prawie 50%, ponieważ wydłuża okres trwałości produktu. Co więcej, aby zużywać jak najmniej plastiku, opakowania do żywności są stale rozwijane. Producenci opracowują nie tylko lepsze tworzywa sztuczne, ale także maszyny, które usprawniają produkcję opakowań.

folia na mięso
Opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością oferują optymalną ochronę produktów | fot.: materiał partnera

Znak bezpieczeństwa produktów

Obowiązujące w całej UE oznaczenia plastiku informują o bezpieczeństwie zapakowanego produktu. Najbardziej popularnym i rozpoznawalnym znakiem jest symbol kieliszka i widelca, oznaczający materiały, które nadają się do kontaktu z żywnością. Piktogram ten jest tak zwaną „obowiązkową deklaracją własną”, więc producent nie musi ubiegać się o indywidualny certyfikat. Bezpieczne pojemniki plastikowe na żywność są zawsze sygnowane tym znakiem, aby klienci wiedzieli, że nie uwalniają one szkodliwych substancji do żywności.

Bezpieczne opakowania na żywność

Klienci w supermarketach często dotykają towarów, przez co stają się one nieestetyczne i szybciej się psują. Opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością oferują optymalną ochronę produktów. Jednak nie wszystkie folie z tworzyw sztucznych są sobie równe. Dlatego też istnieje wiele przepisów, które dokładnie regulują, z jakich materiałów pojemniki na żywność powinny być produkowane. Każdy konsument może to również sprawdzić, patrząc na symbole tworzyw sztucznych na opakowaniu.

Tworzywa sztuczne, które są nieszkodliwe dla konsumenta:

  • Polietylen (PE) jest często używany w opakowaniach tłustych produktów spożywczych. Idealnie nadaje się na płaskie torebki, reklamówki lub jako warstwa folii w opakowaniach próżniowych.
  • Polipropylen (PP) może być przerabiany na torby wielokrotnego użytku. Idealnie sprawdza się na tace, pudełka termiczne oraz torby foliowe.
  • Politereftalan etylenu (PET) stosowany jest głównie do butelek na napoje, ponieważ zatrzymuje dwutlenek węgla. Plastik jest również idealny do przezroczystych kubków i talerzy do serwowania.
  • Polistyren (PS) nadaje się do kubków, sztućców i pudełek na gotowe dania.
  • Polilaktyd (PLA) jest wytwarzany z surowców odnawialnych i jest kompostowalny. Doskonale sprawdza się jako materiał na sztućce, torby reklamowe oraz jako okienko do opakowań kartonowych.
  • Polichlorek winylu (PVC) jest używany do produkcji folii spożywczej.
  • Poliamid (PA) ze względu na wyjątkową elastyczność i odporność na rozdarcie w opakowaniach do żywności jest często używany jako warstwa barierowa dla worków próżniowych.
  • Poliolefina (PE) to idealne opakowaniowe na żywność. Ta cienka termokurczliwa folia jest chemicznie bardzo stabilna i dlatego jest często stosowana jako materiał opakowaniowy w sektorze spożywczym.
folia na żywność
Wiele tworzyw sztucznych jest nieszkodliwych dla zdrowia i nie wpływa na jakość, zapach ani smak artykułów spożywczych | fot.: materiał partnera

Plastik jest nadal jednym z najlepszych materiałów opakowaniowych dla żywności i napojów, ponieważ w żaden sposób nie zmienia smaku i zapachu pakowanych towarów. Skróty literowe w nawiasach oraz symbol kieliszka i widelca to oznaczenia na opakowaniach, które każdy konsument może sprawdzić, aby upewnić się, że kupuje bezpieczne pojemniki plastikowe na żywność.

Materiał partnera

Sprawdź także

Zero waste super trend

Super trend – kuchnia Zero Waste

Na świecie stała się bardzo popularna nowa filozofia „No waste”. Ciężko jest jednoznacznie przetłumaczyć ten …