Wszystko pod ręką, czyli jak zorganizować perfekcyjną kuchnię?

Nie ma cienia przesady w stwierdzeniu, że kuchnia to prawdziwe serce domu. | fot.: Fotolia

Nie ma cienia przesady w stwierdzeniu, że kuchnia to prawdziwe serce domu. I chyba każdy z nas zna z własnego doświadczenia sytuację, w której najlepsze imprezy prędzej czy później kończyły się właśnie tam. Jak zatem zorganizować przestrzeń przyjazną zarówno dla gości, jak i praktyczne miejsce działania dla szefa kuchni?

Niezależnie od tego, czy decydujemy się na kuchnię w stylu prowansalskim czy skandynawskim, a także od samej wielkości pomieszczenia, aranżując przestrzeń warto zastanowić się nad tym, czy w wystroju postawimy na eksponowanie wszystkich akcesoriów, czy na minimalizm. Od tego będzie zależała ilość szafek, schowków i sposób zagospodarowania blatów.

W pierwszym przypadku zyskujemy wrażenie niezwykłej przytulności pomieszczenia – na wyciągnięcie ręki, a także w zasięgu wzroku, mamy przyprawy, naczynia, sprzęt kuchenny albo gadżety. Taki sposób zorganizowania kuchni usprawnia pracę podczas przygotowywania posiłków, ma także niepowtarzalny walor estetyczny. Zioła, przyprawy, zimowe przetwory, a także dekoracyjne bibeloty czy drobne akcesoria sprawiają, że w kuchni robi się przyjaźnie, domowo, swojsko. W przypadku takiej kuchni z pewnością wyzwaniem jest utrzymanie nienagannego porządku, zapanowania nad wielością przyborów, czyli po prostu – zapobieżenie potencjalnemu bałaganowi. Chaos i przeładowana przestrzeń nie wpływa bowiem korzystnie ani na samo przyrządzanie potraw, ani na komfort ewentualnych gości.

Warto więc zwrócić uwagę na pomoce ułatwiające zaprowadzenie porządku. Należą do nich przede wszystkim pojemniki, które możemy zainstalować na ścianach (tym samym zyskując miejsce na blacie kuchennym). Możemy w nich umieścić zioła, sztućce albo przyprawy. W taki sam sposób montuje się szyny, powracające do łask relingi, haki na drobne przedmioty lub ściereczki; suszarki do naczyń albo niewielkie półki, na których można umieścić ozdobne naczynia. Na blacie zaś warto wówczas postawić specjalne pojemniki na spaghetti, kapsułki do kawy, koszyk na bagietki albo drewniany czy metalowy chlebak.

Wszystko pod ręką albo minimalizm – czy musisz wybierać?

Jeśli jednak w wystroju wnętrz ograniczamy do minimum eksponowanie kuchennych akcesoriów, sprawne umieszczenie ich w szafach i szafkach także wymaga rozsądnego zaaranżowania przestrzeni. Łatwo bowiem ulec pokusie wrzucenia przyborów do wszelkich możliwych szafek, co w praktyce wyklucza ich łatwe odnalezienie w razie potrzeby. Także w tym przypadku z pomocą przychodzą producenci kuchennych usprawnień.

Na początek warto przyjrzeć się planowanemu rozkładowi mebli. W kuchniach o niewielkiej, prostokątnej i zamkniętej powierzchni sprawdza się zagospodarowanie jednej ściany tak, aby reszta pomieszczenia zyskała wrażenie lekkości. Jeśli dysponujemy miejscem rozplanowanym na powierzchni kwadratu albo otwartym na salon, sprawdzą się wszelkie kuchnie narożne. W przypadku mebli kuchennych narożnych zwróćmy uwagę na specjalne systemy przeznaczone do tego typu mebli. Odnalezienie schowanych w szafkach narożnych naczynia czy garnki ułatwią wysuwane na prowadnicach carga lub kosze mocowane do frontu albo półki na osi.

Wyciągi typu cargo sprawdzą się w kuchniach narożnych, ale i w zwykłej, liniowej zabudowie. To niezastąpione rozwiązania, które pozwalają nawet wąską szafkę zamienić w perfekcyjnie zorganizowany przybornik z przyprawami, oliwami czy produktami sypkimi bez potrzeby przetrząsania zawartości schowka w czasie gotowania. W ten sposób możemy też zainstalować kosz na śmieci w wysuwanej szafce, zamiast sięgać w głąb kuchennej szafki. Innym, sprawdzonym sposobem na uporządkowanie kuchennych akcesoriów są szuflady. Warto zaopatrzyć je w specjalne, np. drewniane tace na sztućce czy komplet noży, albo w pojemniki, w których można przechowywać na przykład suchą żywność lub przyprawy. Gdzie szukać podobnych przyborników? Niezmiennie liderem w dostarczaniu wszelkich tego typu rozwiązań jest na przykład popularna IKEA, ale także Internet. Tam także warto poszukać kuchennych inspiracji dla swojego wnętrza.

Kuchnia w stylu minimalistycznym – co na blat?

Nawet jeśli jesteśmy zwolennikami niemal pustych blatów, w funkcjonalnej kuchni zazwyczaj powinno znaleźć się kilka niezbędnych dla konkretnego użytkownika gadżetów: jedni wybiorą ekspres do kawy, inni dekoracyjny stojak na wina, jeszcze inni koszyczki z ziołami. Te ostatnie będą niezwykle dekoracyjne zwłaszcza w przypadku kuchni utrzymanych w stylu skandynawskim. Romantycy postawią na świece i cięte bądź doniczkowe kwiaty. Niezależnie od tego, czym przyozdobimy blaty, pamiętajmy że wybrane urządzenia kuchenne nadadzą całości charakter, a stylowe dodatki podkreślą osobowość jej użytkowników. Resztę wyposażenia skryją szafki, schowki i szuflady.

Jak widać, aby mieć wszystko w zasięgu ręki nie potrzebujemy eksponować całego wyposażenia kuchennego. Niezależnie od przyjętej koncepcji i wyborów estetycznych warto jednak stosować przyborniki i inne ułatwienia, które będą porządkowały kuchenne akcesoria i ingrediencje, a tym samym ułatwiały nam poruszanie się i pracę w sercu każdego domu.

RED

Sprawdź także

barek na alkohol

Jak wybrać stylowy barek na alkohol?

Kilkunastoletnia whisky, długo leżakujące wino lub rzemieślnicza nalewka podawana w dekoracyjnym szkle, obowiązkowo prosto z …