tunele mini
Sekret powodzenia uprawy warzyw tkwi w wyborze właściwych nasion, hodowaniu ich w odpowiednim miejscu oraz w ich regularny nawadnianiu | fot.: materiał partnera

Domowa uprawa warzyw: jak poprawić plony?

Nic nie smakuje lepiej niż samodzielnie wyhodowane warzywa. Dlatego jeśli liczysz na obfite plony, powinieneś dobrze przygotować się do pielęgnacji swojego warzywniaka. Sekret powodzenia uprawy warzyw tkwi w wyborze właściwych nasion, hodowaniu ich w odpowiednim miejscu oraz w ich regularny nawadnianiu. Podpowiadamy, co należy zrobić, aby plony były obfite jak nigdy dotąd!

Krok pierwszy – przygotuj dobre nasiona

Niska cena nasion może kusić, ale jeśli chcesz zwiększyć szanse na bogate zbiory, wybierz te, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł – od znanych firm nasiennych. W przeciwnym razie – mimo Twoich starań – nie możesz spodziewać się, że z ziemi zaczną wyrastać zielone pędy. Ponadto, nawet jeśli z takich nasion uda Ci się wyhodować warzywa, to zanim one dojrzeją, prawdopodobnie zostaną zaatakowane przez choroby.

Krok drugi – wybierz miejsce pod uprawę i przygotuj grunt

Warzywa jak wszystkie inne rośliny potrzebują słońca, dlatego nie powinno się uprawiać ich w zacienionych miejscach. Jeśli już jakiś czas temu założyłeś warzywniak, a później został on przesłonięty przez ciągle rozrastające się korony drzew, przytnij gałęzie. Więcej słońca oznacza większe, obfitsze plony.

Kiedy zapewnisz już więcej światła słonecznego swojemu warzywniakowi, to zadbaj o grunt pod uprawę. Chcąc zmaksymalizować plony, rozpulchnij ziemię (na głębokość przynajmniej 30 cm).

Ci, którzy chcą iść o krok dalej, mogą zdecydować się na tunel foliowy. Jest to prosta, lekka konstrukcja, którą będzie w stanie złożyć nawet początkujący ogrodnik. Zalety korzystania z takich tuneli są ogromne. Gwarantują one większe plony, gdyż:

  • w ich wnętrzu panuje odpowiedni mikroklimat do uprawy warzyw – jest tam cieplej i wilgotniej, co sprzyja ich szybszemu wzrostowi,
  • uprawiane w nich warzywa są chronione przed czynnikami zewnętrznymi – porywistymi podmuchami wiatru czy nadmiernym nawodnieniem,
  • zapewniają ochronę przed szkodnikami.

Krok trzeci – pamiętaj o regularnej pielęgnacji

W związku z tym, że warzywniaki są zakładane w nasłonecznionych zakątkach ogrodu lub w tunelach, szklarniach, w których jest bardzo ciepło, nie zapomnij o obfitym nawadnianiu uprawy. Rosnących warzyw nie podlewaj w ciągu dnia – rób to wieczorem lub wczesnym rankiem, a strumień wody kieruj wprost do gleby.

Oprócz tego systematycznie usuwaj z gleby chwasty, które zabierają sadzonkom składniki odżywcze i zaburzają ich wzrost. Pamiętaj też o nawożeniu. Najlepiej sprawdzą się do tego nawozy naturalne, czyli np. granulowany obornik, kompost czy nawozy zielone.

Materiał partnera

Sprawdź także

kobieta w ciąży owoce warzywa

Zielona dieta dla dwojga

W ciąży jedz nie za dwoje, ale… dla dwojga! To, co nakładasz na talerz, ma …