starking jabłka
To z czego słynie jabłoń Starking to niezwykle smaczne i intensywnie czerwone owoce | fot.: stock.adobe.com
Strona główna / Styl życia / Ogród / Słodkie i rumiane owoce – Jabłoń Starking

Słodkie i rumiane owoce – Jabłoń Starking

Odmiana pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i charakteryzują ją czerwone, rumiane i słodkie owoce. Jabłoń Starking swoje niezwykłe owoce daje już po ok. 6 latach od zasadzenia. Korona jest duża i rozłożysta, a sama roślina jest bardzo odporna na mrozy. Owoce natomiast swój najlepszy smak osiągają dopiero po zimie, gdy trochę odleżą w chłodnym pomieszczeniu.

Jabłoń Starking – uprawa, owoce, przechowywanie

To z czego słynie jabłoń Starking to niezwykle smaczne i intensywnie czerwone owoce. Jednak aby doświadczyć ich prawdziwego smaku, należy po zebraniu umieścić je w piwnicy lub innym chłodnym miejscu i odczekać nawet kilka miesięcy. Wówczas będą naprawdę słodkie. Zbierać natomiast można już w październiku. Najlepsze zapylacze dla tej odmiany to Jonatan, Królowa Renet, Golden Delicious, Cortland, Idared oraz Gloster.

Jabłoń Starking  jest odmianą dobrze odporną na mrozy, nie wymaga również szczególnie specjalnej gleby. Wystarczy na wiosnę podciąć koronę. Jabłoń Starking  jest jedną ze starych odmian jabłoni, które z natury miały mieć smaczne, nadające się do przetworzenia owoce, które długo można przechowywać. Najważniejsze w przypadku jabłoni Starking jest cięcie drzewka. Wykonywane systematycznie i prawidłowo wydłuży życie drzewka oraz polepszy smak owoców. Pędy należy przyciąć nie więcej niż o jedną trzecią długości. Przewodnik natomiast należy skrócić o około pięćdziesiąt centymetrów. Jeżeli korona drzewa nadto się rozgałęzi, należy ją przyciąć od siedemdziesięciu centymetrów do maksymalnie dziewięćdziesięciu.

Choroby i trudności w utrzymaniu

Jabłoń Starking jest średnio odporna na choroby. Jednak dużo lepiej radzi sobie z chorobami grzybiczymi i pasożytniczymi niż inne odmiany, dlatego chętnie stosuje się je w przydomowych ogródkach oraz działkach. Uważać należy mimo wszystko jednak na parcha jabłoni, mszyce jabłonkowe oraz zgniliznę. W celu uniknięcia chorób jabłoń Starking  należy jeszcze przed pojawieniem się owoców opryskać. Regularnie przycinana, rosnąca w nasłonecznionym miejscu i kwaśnej glebie powinna cieszyć się dobrym zdrowiem i obradzać w smaczne, soczyste owoce. Jabłoń Starking  to jedna z najsmaczniejszych starych odmian jabłoni.

Materiał partnera zewnętrznego