food truck festiwal
Aby sprostać coraz większej konkurencji i pozyskać nowych klientów właściciele food trucków powinni dbać nie tylko o rozszerzanie tego, co mogą im zaproponować przez coraz bardziej oryginalne smaki, ale także dbając o wysoką jakość składników | fot.: stock.adobe.com
Strona główna / Styl życia / Podróże / Food truck: skąd wzięła się moda na jedzenie z furgonetki?

Food truck: skąd wzięła się moda na jedzenie z furgonetki?

Dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie, że nagle mogłoby zabraknąć  możliwości zjedzenia posiłku w miejscu z dobrym jakościowo street foodem. Jak to zwykle bywa to, co najprostsze i najczęściej najsmaczniejsze zostaje wymyślone z potrzeby w myśl przysłowia, że to właśnie ona jest matką wynalazków.

Trochę Historii

Nie inaczej rzecz ma się z historią food trucków, której początki sięgają XIX wieku, kiedy zakończyła się wojna secesyjna, a na skutek zniszczeń, jakie  spowodowała w infrastrukturze drogowej nie małym wyzwanie okazało się dostarczenie  jednego z głównych składników amerykańskiej diety, jaką jest wołowina. Dzięki Charlesowi  Goodnightowi będącemu wtedy w Teksasie, który postanowił wykorzystać dawny wojskowy furgon, wyposażając go, we wszystkie kuchenne sprzęty umożliwiające przygotowanie ciepłego posiłku dla kowbojów podróżujących na znaczne odległości.  Swoją cegiełkę w rozwój gastro barów dołożył Walter Scott, gdzie sprzedawał kanapki i kawę w mieście Providence dziennikarzom. Swoją największą popularność bary na kółkach przeżywały w XX wieku, a to za sprawą coraz bardziej rozbudowujących się przedmieść dużych miast, jak również kryzysu gospodarczego, którego początek sięga 2008 roku. Gastro busy pojawił się z czasem na ulicach Belgii, Niemiec.

Gastro busy w Polsce

Jak wszystko, co nowe także i food trucki pojawiły się w Polsce w latach 90 XX wieku, kiedy znacznie wzrasta popularność szybkich, prostych dań, które można zjeść w drodze na przystanek, czy idąc podziemiami, jak zapiekanki zwłaszcza z dodatkiem pieczarek, hot dogi, frytki, hamburgery, ale także kurczaki z rożna. Po  2000 roku menu, jakie mogły zaproponować restaurację na kółkach  poszerzyło się o burgery, lody tortille, mini pizzę, czy  dość wtedy jeszcze egzotyczne jedzenie meksykańskie.  Następne dziesięć lat to jeszcze większa oferta w menu mobilnej restauracji o smaki kuchni węgierskiej, azjatyckiej, jak również narodową i lokalną.

festiwal food trucków kolejka do food trucka nocą
Po  2000 roku menu, jakie mogły zaproponować restaurację na kółkach  poszerzyło się o burgery, lody tortille, mini pizzę, czy  dość wtedy jeszcze egzotyczne jedzenie meksykańskie | fot.: stock.adobe.com

Kultowe food trucki na świecie

Le Réfectoire – Paryż, Francja

To truck, który znajdziemy w Paryżu. Tradycyjne burgery zaczerpnięte z kuchni amerykańskiej połączono tu z najwyższej jakości produktami. Kuchnia oferuje też wrapy czy pyszne kanapki z warzywami.

P.A. & Gargantua Grilled Cheese – Montreal, Kanada

To jedna z kultowych miejscówek w Kanadzie. Specjalnością zakładu jest grillowany ser.

De Pieper Mobiel – Amsterdam, Holandia

Na ulicach Amsterdamu stacjonuje food truck w kształcie ziemniaka. Na jego pokładzie znajdziemy oczywiście pyszne frytki.

The Bowler – Londyn, Wielka Brytania

Pyszne mięsne klopsiki z mięsa od wyselekcjonowanych dostawców ściągają miłośników jedzenia ulicznego z całego Londynu.

Pekadito’s – Barcelona, Hiszpania

Znajdziecie tu najdoskonalsze tapas z owocami morza.

kucharz przygotowujący nachosy w food trucku
Kuchnia meksykańska to dość popularny wybór wśród fanów food trucków | fot.: stock.adobe.com

Die Dollen Knollen-Puffermanufaktur – Berlin, Niemcy

Oczywiście w Niemczech także znajdziemy doskonałe food trucki, a jednym z najsłynniejszych z nich jest wspomniany wyżej gastrobus oferujący tradycyjny kartoffelpuffer – danie z ziemniaka i jajek.

Mumbai Rolling Kitchen – Airoli, Bombaj, Indie

Daniem flagowym tego hinduskiego food trucka jest Mumbai Shahi Wrap wypełniony kurczakiem tandoori, cebulą, pomidorami, pikantnym omletem i sosem miętowym.

Mumbai Rolling Kitchen
Mumbai Rolling Kitchen | fot.: https://www.facebook.com/MumbaiRollingKitchen/

That BBQ Joint food truck – Brisbane, Australia

Burgery wypełnione najdoskonalszym mięsem w stylu barbeque. Oprócz nich (jeśli już znajdziecie się w Australii), warto odwiedzić także:

That BBQ Joint food truck - Brisbane, Australia
That BBQ Joint food truck – Brisbane, Australia | fot.: Kgbo [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Thai Street food truck – Brisbane, Australia

Czyli doskonałe jedzenie w stylu tajskim. Niech Was nie zwiedzie skromny wygląd food trucka – w godzinach lunchu trudno tam zjeść.

Thai Street food truck, Brisbane, Australia
Thai Street food truck, Brisbane, Australia | fot.: Kgbo [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Nowe wyzwania

Aby sprostać coraz większej konkurencji i pozyskać nowych klientów właściciele food trucków powinni dbać nie tylko o rozszerzanie tego, co mogą im zaproponować przez coraz bardziej oryginalne smaki, ale także dbając o wysoką jakość składników, z których  są one robione  nie pomijając także kwestii ekologicznych wykorzystywanej do tego celu żywności. Obok dużej różnorodności posiłków, jakie  możemy znaleźć w mobilnej restauracji dla smakoszy mięsa  jest też i coś dobrego dla przedstawicieli wegetarian, którzy stanowią coraz liczniejszą grupę klientów.

Sposób na promocję

Ciekawym i cieszącym się coraz większym zainteresowaniem  i jednocześnie dobrym sposobem na promocję tego typu żywności  są festiwale food trucków, które można wykorzystać  na różnego rodzaju imprezach takich, jak dożynki, dni poszczególnych miast, festyn z okazji dnia dziecka. Chętnych z pewnością nie zabraknie.

Historia food trucków zaczęła się od trudności z transportem na większe odległości wołowiny, co związane  było z uszkodzeniem infrastruktury kolejowej  po zakończeniu wojny secesyjnej.  Jednak z pomocą przyszła ludzka pomysłowość, na wykorzystanie wojskowego furgonu przez Charlesa  Goodnightowina, który wyposażył go we wszystko, co było potrzebne do przygotowania  ciepłego posiłku, z którego mogli się cieszyć teksańscy kowboje. Oprócz ciepłego posiłku kawą i kanapkami dzięki Walterowi  Scottowi mogli się cieszyć dziennikarze  z Providence.

Food trucki to dobra,  szybka i tania alternatywa, aby wrzucić coś na ząb  w podróży, czy czekając właśnie na przystanku baz idąc na spotkanie z przyjaciółmi. Dlatego warto sięgać po jedzenie serwowane przez właścicieli food trucków. Samczego.

MGÓ

Sprawdź także

Kobieta we fioletowym kapeluszu i skórzanych rękawiczkach

Zalety i wady wyrobów z naturalnej skóry

Trzeba przyznać, że skórzana galanteria ma w sobie coś iście magicznego. Odpowiednio dobrane dodatki ze …