food truck festiwal
Aby sprostać coraz większej konkurencji i pozyskać nowych klientów właściciele food trucków powinni dbać nie tylko o rozszerzanie tego, co mogą im zaproponować przez coraz bardziej oryginalne smaki, ale także dbając o wysoką jakość składników | fot.: stock.adobe.com
Strona główna / Styl życia / Podróże / Food truck: skąd wzięła się moda na jedzenie z furgonetki?

Food truck: skąd wzięła się moda na jedzenie z furgonetki?

Dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie, że nagle mogłoby zabraknąć  możliwości zjedzenia posiłku w miejscu z dobrym jakościowo street foodem. Jak to zwykle bywa to, co najprostsze i najczęściej najsmaczniejsze zostaje wymyślone z potrzeby w myśl przysłowia, że to właśnie ona jest matką wynalazków.

Trochę Historii

Nie inaczej rzecz ma się z historią food trucków, której początki sięgają XIX wieku, kiedy zakończyła się wojna secesyjna, a na skutek zniszczeń, jakie  spowodowała w infrastrukturze drogowej nie małym wyzwanie okazało się dostarczenie  jednego z głównych składników amerykańskiej diety, jaką jest wołowina. Dzięki Charlesowi  Goodnightowi będącemu wtedy w Teksasie, który postanowił wykorzystać dawny wojskowy furgon, wyposażając go, we wszystkie kuchenne sprzęty umożliwiające przygotowanie ciepłego posiłku dla kowbojów podróżujących na znaczne odległości.  Swoją cegiełkę w rozwój gastro barów dołożył Walter Scott, gdzie sprzedawał kanapki i kawę w mieście Providence dziennikarzom. Swoją największą popularność bary na kółkach przeżywały w XX wieku, a to za sprawą coraz bardziej rozbudowujących się przedmieść dużych miast, jak również kryzysu gospodarczego, którego początek sięga 2008 roku. Gastro busy pojawił się z czasem na ulicach Belgii, Niemiec.

Gastro busy w Polsce

Jak wszystko, co nowe także i food trucki pojawiły się w Polsce w latach 90 XX wieku, kiedy znacznie wzrasta popularność szybkich, prostych dań, które można zjeść w drodze na przystanek, czy idąc podziemiami, jak zapiekanki zwłaszcza z dodatkiem pieczarek, hot dogi, frytki, hamburgery, ale także kurczaki z rożna. Po  2000 roku menu, jakie mogły zaproponować restaurację na kółkach  poszerzyło się o burgery, lody tortille, mini pizzę, czy  dość wtedy jeszcze egzotyczne jedzenie meksykańskie.  Następne dziesięć lat to jeszcze większa oferta w menu mobilnej restauracji o smaki kuchni węgierskiej, azjatyckiej, jak również narodową i lokalną.

festiwal food trucków kolejka do food trucka nocą
Po  2000 roku menu, jakie mogły zaproponować restaurację na kółkach  poszerzyło się o burgery, lody tortille, mini pizzę, czy  dość wtedy jeszcze egzotyczne jedzenie meksykańskie | fot.: stock.adobe.com

Kultowe food trucki na świecie

Le Réfectoire – Paryż, Francja

To truck, który znajdziemy w Paryżu. Tradycyjne burgery zaczerpnięte z kuchni amerykańskiej połączono tu z najwyższej jakości produktami. Kuchnia oferuje też wrapy czy pyszne kanapki z warzywami.

P.A. & Gargantua Grilled Cheese – Montreal, Kanada

To jedna z kultowych miejscówek w Kanadzie. Specjalnością zakładu jest grillowany ser.

De Pieper Mobiel – Amsterdam, Holandia

Na ulicach Amsterdamu stacjonuje food truck w kształcie ziemniaka. Na jego pokładzie znajdziemy oczywiście pyszne frytki.

The Bowler – Londyn, Wielka Brytania

Pyszne mięsne klopsiki z mięsa od wyselekcjonowanych dostawców ściągają miłośników jedzenia ulicznego z całego Londynu.

Pekadito’s – Barcelona, Hiszpania

Znajdziecie tu najdoskonalsze tapas z owocami morza.

kucharz przygotowujący nachosy w food trucku
Kuchnia meksykańska to dość popularny wybór wśród fanów food trucków | fot.: stock.adobe.com

Die Dollen Knollen-Puffermanufaktur – Berlin, Niemcy

Oczywiście w Niemczech także znajdziemy doskonałe food trucki, a jednym z najsłynniejszych z nich jest wspomniany wyżej gastrobus oferujący tradycyjny kartoffelpuffer – danie z ziemniaka i jajek.

Mumbai Rolling Kitchen – Airoli, Bombaj, Indie

Daniem flagowym tego hinduskiego food trucka jest Mumbai Shahi Wrap wypełniony kurczakiem tandoori, cebulą, pomidorami, pikantnym omletem i sosem miętowym.

Mumbai Rolling Kitchen
Mumbai Rolling Kitchen | fot.: https://www.facebook.com/MumbaiRollingKitchen/

That BBQ Joint food truck – Brisbane, Australia

Burgery wypełnione najdoskonalszym mięsem w stylu barbeque. Oprócz nich (jeśli już znajdziecie się w Australii), warto odwiedzić także:

That BBQ Joint food truck - Brisbane, Australia
That BBQ Joint food truck – Brisbane, Australia | fot.: Kgbo [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Thai Street food truck – Brisbane, Australia

Czyli doskonałe jedzenie w stylu tajskim. Niech Was nie zwiedzie skromny wygląd food trucka – w godzinach lunchu trudno tam zjeść.

Thai Street food truck, Brisbane, Australia
Thai Street food truck, Brisbane, Australia | fot.: Kgbo [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Nowe wyzwania

Aby sprostać coraz większej konkurencji i pozyskać nowych klientów właściciele food trucków powinni dbać nie tylko o rozszerzanie tego, co mogą im zaproponować przez coraz bardziej oryginalne smaki, ale także dbając o wysoką jakość składników, z których  są one robione  nie pomijając także kwestii ekologicznych wykorzystywanej do tego celu żywności. Obok dużej różnorodności posiłków, jakie  możemy znaleźć w mobilnej restauracji dla smakoszy mięsa  jest też i coś dobrego dla przedstawicieli wegetarian, którzy stanowią coraz liczniejszą grupę klientów.

Sposób na promocję

Ciekawym i cieszącym się coraz większym zainteresowaniem  i jednocześnie dobrym sposobem na promocję tego typu żywności  są festiwale food trucków, które można wykorzystać  na różnego rodzaju imprezach takich, jak dożynki, dni poszczególnych miast, festyn z okazji dnia dziecka. Chętnych z pewnością nie zabraknie.

Historia food trucków zaczęła się od trudności z transportem na większe odległości wołowiny, co związane  było z uszkodzeniem infrastruktury kolejowej  po zakończeniu wojny secesyjnej.  Jednak z pomocą przyszła ludzka pomysłowość, na wykorzystanie wojskowego furgonu przez Charlesa  Goodnightowina, który wyposażył go we wszystko, co było potrzebne do przygotowania  ciepłego posiłku, z którego mogli się cieszyć teksańscy kowboje. Oprócz ciepłego posiłku kawą i kanapkami dzięki Walterowi  Scottowi mogli się cieszyć dziennikarze  z Providence.

Food trucki to dobra,  szybka i tania alternatywa, aby wrzucić coś na ząb  w podróży, czy czekając właśnie na przystanku baz idąc na spotkanie z przyjaciółmi. Dlatego warto sięgać po jedzenie serwowane przez właścicieli food trucków. Samczego.

MGÓ

Sprawdź także

makijaż ślubny panny młodej

Jaki makijaż ślubny dla panny młodej?

Makijaż ślubny jest ukoronowaniem całej stylizacji panny młodej. Ten właściwie dobrany i nałożony zatuszuje niedoskonałości …