Bulletproof coffe, czyli kuloodporna kawa, to idealna propozycja dla zaspanych | fot.: Fotolia

Bulletproof coffee, czyli kuloodporny poranek

Miłośnicy najnowszego trendu, który świat poznał jako Bulletproof Coffee, przekonują, że po jej spróbowaniu nie wrócisz już do starych nawyków. Poranna kawa z dodatkiem masła dodaje energii, rozjaśnia umysł, a nawet…odchudza. Sportowcy zaczynają od niej dzień, przeciwnicy mleka zaś znaleźli doskonałą alternatywę dla małej czarnej.

Bulletproof Coffee – co to jest?

Pomysłodawcą Kuloodpornej kawy jest Dave Asprey – amerykański bloger, zwolennik zdrowego żywienia, który zaczerpnął z tybetańskiej kultury picia herbaty. Tybetańczycy łączą ją z masłem jaków i solą. Zamiast tego Dave Asprey połączył kawę z masłem krów karmionych trawą i olejem MCT (do tego typu olejów zaliczany jest tłuszcz koksowy). Pomimo, że całość brzmi dość karkołomnie i trudno wyobrazić sobie smak tak przygotowanej kawy, jest naprawdę wyborna. I nie, nie pływają w niej tłuste oka – dodany tłuszcz po energicznym ubiciu całości zamienia się w piankę, a dodatek oleju kokosowego nadaje całości smakowity aromat. Co ważne, do zrobienia napoju powinniśmy wybrać kawę ziarnistą – nie nadadzą się ani bezkofeinowa, ani rozpuszczalna.

Bulletproof coffee to solidny zastrzyk energii na cały dzień, a niektórzy przypisują jej nawet działanie odchudzające. Spożyty rano tłuszcz ma blokować łaknienie i tym samym wpływać na ilości kalorii w pozostałych posiłkach. Jednakże zastępowanie śniadania nawet najbardziej tłustą kawą to z pewnością zły pomysł. Warto za to uwzględnić masło i olej z kawy w dziennym bilansie energetycznym i ograniczyć tłuszcze w ciągu dnia. Kuloodporna kawa to świetna propozycja dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, dla znudzonych smakiem tradycyjnego latte i dla wszystkich, którzy mają problem, żeby się rano rozbudzić.

Jak zrobić Bulletproof Coffee?

składniki:

  • kubek mocnej kawy (wykluczone są kawa rozpuszczalna i bezkofeinowa)
  • łyżka niesolonego masła (najlepiej od krów karmionych trawą)
  • łyżeczka oleju kokosowego

przygotowanie:

Połączone składniki należy solidnie zmiksować – do tego celu możemy użyć blendera lub ręcznego spieniacza do kawy. Kuloodpornej kawy nie słodzimy.