papier do pieczenia
rzede wszystkim papier do pieczenia nie ulegnie w piekarniku zniszczeniu | fot.: materiał partnera

Czy papier do pieczenia jest idealny do wypieków? – Sprawdzamy!

Papier do pieczenia posiada szereg właściwości, które czynią go idealnym produktem do pieczenia domowych ciast w piekarniku. Jest odporny na wysokie temperatury, nie przywiera do wypieków, jest bezwonny i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Idealnie nadaje się do wypieków domowych, ale jest także niezbędnym wyposażeniem piekarni. Za co jeszcze uwielbiamy pergaminowy papier do pieczenia? Dowiedz się więcej z naszego artykułu!

Papier do pieczenia

Papier do pieczenia nie przywiera do blaszek oraz potraw. Charakteryzuje się również ogromną odpornością na wysokie temperatury – nawet do 220 stopni Celsjusza. Jakie to ma znaczenie? Nie chodzi tylko o potrawy i ciasta, by nie nasiąkały w procesie pieczenia zapachami (papier do pieczenia jest bezwonny). Przede wszystkim papier do pieczenia nie ulegnie w piekarniku zniszczeniu. Jeśli zastosowalibyśmy zwykły papier, to najpewniej po prostu spłonąłby w wysokich temperaturach. Wybór papieru do pieczenia jest więc także kwestią bezpieczeństwa w naszych domach.

Pergaminowy papier do pieczenia – Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Swoje właściwości pergaminowy papier do pieczenia uzyskuje w procesie pergaminizowania. Dzięki niemu włókna papieru są zbite, a powierzchnia gładka. Papier do pieczenia pergamin nie przepuszcza tłuszczu oraz wilgoci. Dzięki temu każda blaszka do pieczenia na dłużej pozostanie w świetnym stanie, nie przypali się, a my oszczędzimy sobie czasu na szorowanie resztek ciasta, które przywarło do foremki. Papier do pieczenia jest bezwonny, nie zmienia smaku potraw i wypieków, więc zachowują one swoje oczekiwane walory smakowe. Pieczenie bez przykrych niespodzianek i dodatkowej pracy w kuchni to właśnie wybór papieru do pieczenia! Zarówno podczas przyrządzania ciast, czy pizzy amatorsko w domu, jak i ciast na sprzedaż oraz innych potraw w piekarniku.

Czy można zastąpić papier do pieczenia?

Papier do pieczenia można zastąpić i czasem pojawia się taka potrzeba pilnie i nieoczekiwanie. Na przykład kiedy wzięliśmy się już za przyrządzanie ciasta, a papier nam się skończył. Jeśli nie mamy szans pożyczyć go od sąsiadów, to możemy wybrać alternatywę pod postacią:

  • Masło i bułka tarta mogą zastąpić papier do pieczenia, ale nie polecamy tego rozwiązania na stałe. Przywarte ciasto może i tak przypalić się przy krawędziach. Wypiek co prawda może się udać, ale będzie wyglądał mniej estetycznie, a nam pozostanie zmywanie i szorowanie tłustej i przypalonej foremki.
  • Folia aluminiowa jest żaroodporna, ale żeby dobrze zadziałała jako alternatywa dla papieru do pieczenia musimy ją odpowiednio ułożyć. Pamiętajmy, by ułożyć folię matową stroną na zewnątrz, a błyszczącą do wewnątrz. W ten sposób folia odpowiednio zatrzyma ciepło, zamiast izolować i nasze wypieki będą miały szansę się udać.

Możemy użyć także folii do pieczenia jeśli akurat mamy. Chociaż papier do pieczenia można zastąpić na różne sposoby, to żaden inny produkt nie posiada wszystkich jego właściwości. Papier do pieczenia został specjalnie opracowany do swojej roli, więc nie ma sobie równych.

Artykuł napisany we współpracy z sklep.margopack.pl

Materiał partnera