Dlaczego warto celebrować posiłki?

Warto chociażby raz w tygodniu spróbować spotkać się przy wspólnym stole. | fot.: matriał partnera zewnętrznego

Żyjemy w ciągłym pośpiechu i zapominamy o celebrowaniu posiłków. To duży błąd, bo nasz organizm potrzebuje czasu na przetrawienie pokarmu. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak i to, jak jemy. Szczególnie ważne są obiady. Kiedyś rodziny wspólnie zasiadały do stołu, by rozkoszować się posiłkiem i dzielić się ze sobą wrażeniami. Ta wspaniała tradycja z czasem zanikła, ale może powinno się ją przywrócić?

Warto chociażby raz w tygodniu spróbować spotkać się przy wspólnym stole. Dzieci niech odłożą telefony, Ty i mąż sprawy zawodowe i po prostu nacieszcie się sobą i obiadem. Dokładnie tak, jak niegdyś Wasi dziadkowie.

Dlaczego warto gotować na parze?

Co podać na takim rodzinnym obiedzie? Zdrowy i smaczny posiłek, np. przygotowany w garnkach na parze firmy Philipiak. Jedzenie powinno być jak najmniej przetworzone, im bardziej naturale dania, tym są bardziej zdrowsze i pożywne. Gotowanie na parze umożliwia zachowanie składników odżywczych oraz ograniczenie tłuszczy i soli. Pamiętaj, aby potrawy przygotowywać w małej ilości wody. Dzięki temu nie przegrzeją się i zachowają składniki odżywcze. Jak się okazuje, smażenie bez tłuszczu nie wpływa negatywnie na smak mięsa, wręcz przeciwnie, zostają zachowane wszystkie walory smakowe. Wystarczy, że włożysz do garnka kilka warzyw oraz rybę lub mięso i zaczniesz poddawać prostej obróbce termicznej. Taki posiłek zawiera mniej kalorii niż ten, który przygotowywany jest w sposób tradycyjny, ponadto jest bardzo sycący i pełen wartości odżywczych.

Garnki to pół sukcesu

Aby smacznie gotować, należy mieć odpowiednie garnki. Malarz też nie stworzy obrazu bez pędzli, narzędzia są ważne w każdej profesji. Na pewno nieraz przekonałaś się, że warto zaufać sprawdzonym markom. Na rynku funkcjonuje wiele firm, które oferują najróżniejsze naczynia. Jeśli dałaś się skusić na niską cenę i później żałowałaś zakupu, to zapewne przywiązujesz dużą wagę do renomy marki. Tylko pomyśl, po co często zmieniać garnki? To uciążliwe dla Ciebie i Twojego portfela. Lepiej od razu wybierz takie garnki, które spełnią Twoje oczekiwania i będą służyć Ci przez długi czas. Zainwestuj w garnki Philipiak, bo to marka, która od lat słynie z najwyższej jakości. Doceniają ją nie tylko klienci, ale i Instytut Żywności i Żywienia, który nadał jej znak profilaktyki cholesterolowej. Przekonaj się sama na http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak. Philipiak oferuje garnki, które nie wpływają na smak potrawy, a do tego są antybakteryjne i antyalergiczne. Pamiętaj, że naczynia niepewnego pochodzenia mogą przedostawać do jedzenia szkodliwe dla organizmu materiały. Na zdrowiu nie warto oszczędzać!

Piękna zastawa

Gdy już posiłek będzie gotowy, warto wyeksponować go piękną zastawą. Estetycznie nakryty stół sprawi, że jedzenie będzie jeszcze lepsze. Naukowcy udowodnili, że widok dania ma wpływ na smak potraw i odczuwanie głodu. Atrakcyjnie wyglądający obiad wzmaga apetyt. Ten sam posiłek wyda się lepszy, gdy zaserwuje się go w odpowiedni sposób. Nie pozwól więc, by Twoje wysiłki zostały zniwelowane przez nieelegancką zastawę. Marka Philipiak oferuje komplety porcelany, którymi zrobisz wrażenie na gościach i domownikach, do wyboru masz linię klasyczną lub nowoczesną. Wszystkie elementy wykonane są ze stali szlachetnej, która wspaniale się prezentuje i jest gwarancją wytrzymałości. Taką zastawę możesz kupić w firmowych sklepach marki Philipiak, znajdują się one w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi i Poznaniu.

Philipiak: firma z misją

Philipiak to nie tylko synonim wysokiej jakości garnków i zastawy, ale również działalność charytatywna marki. Prowadzą „Obiady Czwartkowe”, a sumę z nich uzyskaną przeznaczają na Fundację Ex Animo, która wspomaga Klinikę Onkologii w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Firma jest również inicjatorem wielu pikników i festiwali, na których zachęca do zdrowego stylu życia. Na tego typu wydarzenia zapraszani są specjaliści, udzielający fachowych rad dotyczących odpowiedniego żywienia. Idea zdrowego trybu życia bliska jest tej marce. Doceniają to sławy, które od lat współpracują z Philipiakiem. Należą do nich uznani kucharze, np. Karol Okrasa oraz postacie związane z kulturą, np. Elżbieta Zapendowska i Łukasz Zagrobelny, z Philipiakiem gotuje też Agnieszka Cegielska i Karolina Malinowska. Najważniejsze jest jednak, że to klienci pokochali tę markę.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

food truck festiwal

Food truck: skąd wzięła się moda na jedzenie z furgonetki?

Dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie, że nagle mogłoby zabraknąć  możliwości zjedzenia posiłku w …