przepis na ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest podstawą w kuchni, ale ma też kilka innych imponujących korzyści zdrowotnych | fot.: Fotolia

Jak przygotować w domu ocet jabłkowy i do czego można go używać?

Z całych jabłek możemy przygotować ocet jabłkowy, dlatego nie martwmy się, jeśli nie mamy co robić z resztkami skórek i rdzeni. Jabłka ekologiczne są idealnego do takiego octu, szczególnie jeśli będziemy używać skórek.

Korzyści ze stosowania octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma wiele zdrowych zastosowań. Powstaje przez fermentację i zawiera dużo fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Pozwala szybko pokonać problemy z trawieniem i zgagę. Oprócz wielu korzyści, gdy jest stosowany wewnętrznie, może być też zbawienny dla skóry. Dodawany do kąpieli, pomaga przywrócić właściwe pH skóry. Pomaga zabić bakterie i grzyby na skórze, w tym egzemę, łupież i inne schorzenia skóry. Ze względu na świetne właściwości równoważące pH i łupież. Jest doskonałym produktem do płukania włosów, które zastępuję odżywkę i można go stosować po umyciu naturalnym szamponem. Większość octów jabłkowych, które znajdziemy w supermarkecie jest wysoce filtrowanych. Warto jednak stworzyć własny ocet, wtedy wiemy, że jest pozbawiony niepotrzebnych dodatków, w pełni naturalny i doskonale aromatyczny.

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Zanim zaczniemy przygotowywać sami ocet jabłkowy, musimy wykonać kilka podstawowych kroków.

Co przygotować?

  1. Czysty słoiczek, możemy użyć dowolnego słoika,
  2. organiczne ścinki jabłek, wystarczające, aby wypełnić 3/4 słoika,
  3. organiczny cukier trzcinowy (około 15 gramów),
  4. filtrowana woda (około 2 szklanki),
  5. waga fermentacyjna lub mały szklany słoik,
  6. gaza lub filtr do kawy,
  7. gumka recepturka.

Czas przygotowania wynosi 5 minut, ale ogólny czas to już kilka tygodni. 2-3 tygodnie trwa tu fermentacja alkoholowa, kolejne 2-4 tygodnie to fermentacja octowa.

Co robić po kolei?

  1. Wyczyśćmy dokładnie słoik i pozostawmy go do wyschnięcia.
  2. Napełnijmy słoik kawałkami jabłek. Jeśli używamy całych jabłek, z grubsza posiekajmy je przed umieszczeniem w słoiku.
  3. Rozpuśćmy jedną łyżkę stołową cukru trzcinowego na 1 szklankę wody.
  4. Wlejmy cukrową wodę przez jabłka, aż całkowicie się zanurzą. W razie potrzeby dodajmy trochę dodatkowej wody, aby upewnić się, że jabłka zostały całkowicie pokryte.
  5. Odważmy jabłka wagą fermentacyjną lub małym szklanym słojem. Wszystkie jabłka wystawione na działanie powietrza mogą pleśnieć.
  6. Przykryj eterem lub filtrem do kawy i zabezpieczmy gumową opaską.
  7. Przechowujmy w ciemnym miejscu i temperaturze pokojowej. Na przykład możemy go włożyć do szafki do kuchni.
  8. Pozostawmy go na około 3 tygodnie. Sprawdzajmy co kilka dni, aby upewnić się, że jabłka pozostają pod wodą, aby nie powstała pleśń.
  9. Po 3 tygodniach nadal będzie pachnieć dość słodko. Odcedźmy kawałki jabłek i przenieśmy płyn do słoika. Kompostujmy odpadki.
  10. Odłóżmy znów słoik w ciemne miejsce na kolejne 3-4 tygodnie, mieszając co kilka dni.
  11. Kiedy ocet osiągnie właściwą cierpkość, możemy go przelać do innego słoika i korzystać.
  12. Jeśli na górze mikstury wytworzy się gęsta, lejąca maź (tzw. macierz octowa), delikatnie ją zbierzmy i przechowujmy w osobnym słoiku w lodówce. Przyda się nam do przyspieszenia kolejnych fermentacji.

Do czego można stosować?

Ocet jabłkowy jest podstawą w kuchni, ale ma też kilka innych imponujących korzyści zdrowotnych. Możemy służyć do celów kosmetycznych, obowiązków domowych i gotowania. Ocet jabłkowy można wykorzystywać do czyszczenia, mycia włosów, konserwowania żywności i poprawy funkcji skóry. Może być stosowany w różnego rodzaju przepisów, w tym sosach sałatkowych, zupach, sosach, gorących napojach i wielu innych rzeczach.

JKA

Sprawdź także

kolorowe bibuły

Jak wykorzystać bibuły do stworzenia oryginalnych kartek okolicznościowych

Każdego roku mamy wiele okazji do obdarowywania naszych najbliższych prezentami i życzeniami. Jednym z najpiękniejszych …