kawa parzona w chemexie
Aby zaparzyć naprawdę pyszną kawę w Chemexie, konieczne jest skompletowanie kilku niezbędnych elementów | fot.: materiał partnera

Jak właściwie zaparzyć kawę w Chemexie?

Chemex to zarówno bardzo estetyczny, jak i niezwykle praktyczny zaparzacz do kawy. Swoim wyglądem przypomina nieco wazon na kwiaty. To, co jednak w szczególności Chemex charakteryzuje, to fakt, że dzięki niemu przygotować można naprawdę pyszną i aromatyczną kawę. Aby jednak móc cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy, najpierw należy ją właściwie przygotować. Jak zatem prawidłowo zaparzyć kawę w Chemexie?

Czym jest Chemex?

Warto jednak zacząć od wyjaśnienia w kilku słowach, czym tak właściwie jest Chemex. Jak wspomniano, urządzenie to cechuje się dość specyficznym wyglądem. Przypomina bowiem nieco szklany wazon, który wyposażony jest w specjalne papierowe filtry do świeżo zmielonej kawy. Są one dość grube i wielowarstwowe. Dzięki temu możliwe jest skuteczne oddzielenie nawet najdrobniejszych cząsteczek od naparu. Warto tu dodać, że parzenie kawy w tym urządzeniu wymaga grubszego mielenia w porównaniu z innymi metodami przygotowania kawy. Pozwala to uzyskać charakterystyczny, delikatny smak naparu.

Jak zaparzyć kawę w Chemexie?

Aby zaparzyć naprawdę pyszną kawę w Chemexie, konieczne jest skompletowanie kilku niezbędnych elementów. Mowa tu przede wszystkim o wadze do kawy, wysokiej jakości kawie ziarnistej, dobrym młynka (najlepiej żarnowego), a także o papierowych filtrach. Kiedy wszystko jest już przygotowane, można przejść do parzenia kawy. W pierwszej kolejności należy zagotować wodę, założyć filtr i umieścić go w naczyniu w taki sposób, aby od strony wylewki miał trzy warstwy. Następnie należy przepłukać filtr gorącą wodą. Pozwoli to na wyeliminowanie papierowego posmaku kawy. Kolejny krok polega za zmieleniu grubo kawy. Najlepiej sięgać po kawę ziarnistą o średnim profilu palenia. Jeśli zaś chodzi o samą ilość kawy, to użyć należy 6 gram kawy na 100 ml wody. Następnie wylać należy wodę z karafki i umieścić kawę w filtrze. Teraz przejść można to parzenia wstępnego. W tym celu należy polać kawę niewielką ilością wody tak, aby przykryła całą jej powierzchnię. Po tej czynności trzeba odczekać pół minuty, jednocześnie lekko mieszając. Dzięki temu usunie się nadmiar dwutlenku węgla. Poza tym w ten sposób uzyska się delikatniejszy smak kawy. Na koniec po upływie 30 sekund, małymi partiami wodny należy polewać zmieloną kawę na całej powierzchni. Warto między partiami dodatkowo delikatnie wymieszać kawę. W tym momencie wystarczy już jedynie poczekać, aż napar przestanie kapać z filtra, a następnie wyjąć filtr wraz z fusami.

Jakie są zalety parzenia kawy w Chemexie?

Jak widać, parzenie kawy w Chemexie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby to się zdawać. Wystarczy przestrzegać powyższych wskazówek. Posiadanie własnego Chemexa to możliwość kosztowania w domu pysznej i aromatycznej kawy niczym w najlepszej kawiarni. Nie da się ukryć, że jest to znakomita alternatywa dla standardowego ekspresu do kawy. Co więcej, pijąc kawę przygotowaną w Chemexie, ma się pewność, że spożywa się zdrowy napar. Wynika to z tego, że urządzenie to wymaga stosowanie ziaren kawy najwyższej jakości. Dzięki temu korzystać można z prozdrowotnych właściwości kawy. Więcej na temat parzenia kawy w Chemexie przeczytać można na stronie https://inspiracjeferrero.pl/nasze-inspiracje/kawa-chemex-niezwykly-smak-v2.

Materiał partnera

Sprawdź także

Kawa a zdrowa skóra

Kawa w kosmetyce i kosmetologii, czyli wpływ kawy na skórę

W świecie kosmetologii, kawa wykracza poza swoją tradycyjną rolę jako energetyzującego napoju, odkrywając swoje bogactwo …