Omlet należy smażyć… szybko! Taki składający się z dwóch lub trzech jaj smażymy mniej niż minutę | fot.: Fotolia

Jak zrobić perfekcyjny omlet?

W dobrym omlecie jest trochę magii – sposób, w jaki kilka jaj i szczypta soli może w niecałą minutę zmienić się w coś pysznego. Lekki, ale bogaty w smak, szybki, ale sycący – omlet to najlepszy z najprostszych posiłków.

Podobnie jak w przypadku wszystkich bardzo prostych rzeczy, omlet przyciąga pewną tajemniczość. Niektórzy są przekonani, że w omlecie musi być coś więcej, niż widać na pierwszy rzut oka. W eseju z An Omelette and Glass of Wine, Elizabeth David opowiada o pewnej Madame Poularde, celebrowanej we Francji za omlety.

Francuzi pokochali jej lekkie i puszyste stworzenia. Spekulowali nawet na temat jej tajemnicy:

„Wymieszała wodę z jajami, ktoś powiedział. Dodała śmietankę! Drugi: miała specjalnie przygotowaną patelnię. Trzeci: wyhodowała specjalną odmianę kur nieznanych reszcie Francji”. Omlette de la mère Poulard zaczął pojawiać się w czasopismach i książkach kucharskich. Niektóre z tych przepisów były bardzo wymyślne, posuwały się tak daleko, że sugerowały, iż Madame Poularde dodawała do omletu Fois Gras!

Na koniec David pisze, że ktoś uznał za stosowne spytać Madame o jej przepis. „Wrzucam dobre jajka do miski, dobrze je ubijam, dodaję na patelnię dobry kawałek masła, wrzucam do niego jaja i ciągle nim potrząsam.” Tyle… i tylko tyle!

Składniki idealnego omletu

Jedna łyżeczka zimnej wody na duże jajo będzie miała wpływ na puszystość omletu. Może się wydawać, iż dodatek wody rozrzedzi mieszaninę jajek. Dzieje się tak przy dodaniu dużej ilością wody. Jedna łyżeczka po uderzeniu gorąca zmienia się natomiast w parę. Wydostaje się przez omlet i działa jak środek rozluźniający, dzięki czemu omlet staje się bardziej puszysty.

Do perfekcyjnego omletu warto używać jak najlepszych jaj – ekologicznych, z wolnego wybiegu, z dużą ilością żółtka. Jajka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem – dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórę w ciągu kilku sekund od rozpoczęcia smażenia. Omlet smażymy wyłącznie na dobrze rozgrzanym maśle.

Technika smażenia i niezbędny sprzęt

Omlet należy smażyć… szybko! Taki składający się z dwóch lub trzech jaj smażymy mniej niż minutę. Zaczekaj, aż opadnie pianka, nie pozwól jednak, by omlet stał się brązowy.

Bardzo ważne jest dopasowanie wielkości omletu do patelni – jeśli będzie zbyt duża, omlet usmaży się zbyt szybko, zbyt mała – omlet spiecze się po bokach i pozostanie surowy w środku. Optymalna wielkość patelni dla dwóch jaj do około 23 cm.

Przepis na perfekcyjny omlet

  • 2 jajka
  • Sól i pieprz
  • Łyżka stołowa dobrej jakości masła
  1. Wymieszaj jajka trzepaczką, nie pozwól jednak, by białko się spieniło.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Zaczekaj, aż znikną bąbelki.
  3. Wlej jajka na patelnie, powinny skwierczeć.
  4. Potrząśnij patelnią, aby równomiernie rozprowadzić jajka. Dodaj dowolne dodatki, np. szczypiorek, kiełbasę, paprykę, cukinię. Nie przesadzaj z ich ilością.
  5. Używając szpatułki lub widelca, zagnij brzegi omletu do środka. Dzięki temu będziesz mógł rozprowadzić rzadki środek na boki. Omlet jest gotowy, gdy jest wciąż lekko wilgotny w środku.
  6. Złóż omlet na pół. Zdejmij go z patelni i podawaj na ciepłym talerzu. Dopraw i jedz natychmiast

Zrobienie dobrego omletu wydaje się być prostym zadaniem, aczkolwiek wymaga nieco wprawy i doświadczenia. Mamy nadzieję, że powyższe wskazówki będą pomocne w przygotowaniu perfekcyjnego omletu, którym oczarujesz każdego!

KGR

Sprawdź także

młody zielony jęczmień

Koktajle z młodym zielonym jęczmieniem, czyli jak oswoić super roślinę

Wśród osób ceniących sobie zdrową żywność coraz większą popularność zyskuje młody jęczmień. Jest on źródłem …