Zdrowy jarmuz
Jarmuż to doskonała alternatywa dla tradycyjnych sałat |fot.: Fotolia

Jedzmy jarmuż – sezon trwa

Poszukiwania warzyw i owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze na szczęście przeniosły się także na nasze rodzime podwórko. Oprócz nasion chia, jagód Acai czy Goi, Polacy chętnie odkrywają zapomniane rośliny, które gościły na talerzach ich dziadków. I które śmiało możemy nazwać super-jedzeniem (angielski termin to superfood). Wśród nich zielone listki dzielnie pręży jarmuż.

Liściaste, ciemnozielone warzywo o charakterystycznej, kędzierzawej strukturze, jest znane właściwie od czasów starożytnych. Szczyt jego popularności przypadał w średniowieczu, potem stopniowo znikał z talerzy bądź był używany jedynie w celach dekoracyjnych. A tymczasem jarmuż to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, na które sezon przypada właśnie późną jesienią i zimą. Zawiera bogactwo witamin: A (jest odpowiedzialna za dobry stan włosów, skóry i paznokci), C (buduje odporność organizmu) i K (odpowiada za krzepliwość krwi, stan kości, a nawet chroni przed rakiem), przeciwutleniaczy (niszczących wolne rodniki), sulforafanu (o właściwościach przeciwnowotworowych). Oprócz tego jarmuż jest też źródłem wapnia i żelaza, zawiera błonnik.

Jak przygotować jarmuż?

Jarmuż najlepiej jeść na surowo, albo po krótkim zblanszowaniu. To świetny dodatek do zup, doskonale sprawdza się jako składnik zielonych koktajli (na przykład z bananem, jabłkiem i mlekiem), po posypaniu solą morską, skropieniu olejem i wrzuceniu na kilka minut do piekarnika (temperatura 150 stopni), otrzymamy smaczne chipsy, które możemy zaproponować dzieciom. A jeśli mamy ochotę na pyszną surówkę, jarmuż także będzie jej wdzięcznym składnikiem.

Zielone liście nie powinny zbyt długo leżakować w lodówce, bo stracą kolor i swoje drogocenne właściwości. Jeśli nie uda się go zużyć, możemy spokojnie go zamrozić.

Wiosenna sałatka z jarmużu

składniki:

  • szklanka siekanego jarmużu
  • 2-3 brzoskwinie z syropu (najlepiej z domowych przetworów)
  • 1/3 kostki sera feta
  • 2 łyżki ulubionych ziaren (słonecznik, dynia albo serca konopi)
  • łyżka kiełków
  • oliwa

przygotowanie:

Jarmuż należy połączyć z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę (nie odsączajmy ich zbyt dokładnie z syropu) i odstawić na pół godziny do lodówki, żeby liście zmiękły. Zamiast brzoskwiń z syropu możemy użyć także świeżych owoców albo mango, pomarańczy czy truskawek. Po tym czasie dodajmy pokruszoną fetę i pozostałe składniki. Całość doprawmy oliwą i gotowe.

RED

Sprawdź także

tabletki witamina b12

Jaką witaminę B12 wybrać? Cztery rzeczy, na które warto zwrócić uwagę

Witamina B12, czyli kobalamina, należy do witamin egzogennych, czyli takich, które muszą być dostarczane organizmowi …