Strona główna / Styl życia / Smaki / Mięso drobiowe to nie tylko kurczak!

Mięso drobiowe to nie tylko kurczak!

Mięso drobiowe jest odżywcze i lekkostrawne. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Chociaż statystyczny Polak zjada blisko 30 kilogramów drobiu rocznie, to w tej grupie znajduje się jedynie kurczak. Wiele osób zapomina, że mięso drobiowe to nie tylko udka, skrzydełka i filety z piersi, ale również zyskujące coraz większa popularność dzięki programom kulinarnym mięso z kaczki, indyka oraz gęsi. Do mięs drobiowych zalicza się również delikatne mięso z królika, a także szlachetne mięso z przepiórki, bażanta czy perliczki.

Jakie witaminy i minerały znajdują się w drobiu?

Mięso drobiowe jest odżywcze i lekkostrawne. Dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, w tym głownie białka, łatwo przyswajalnego żelaza oraz cynku. Ponadto w mięsie kurczaka, kaczki, gęsi czy też indyka znajduje się witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6 i B12), witamina PP, magnez, fosfor, selen, potas, siarka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Według wytycznych WHO (World Health Organization) oraz FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) białko zawarte w drobiu jest tak samo cenne jak te pochodzące z nabiału, a także znacznie bardziej odżywcze niż białko z mięsa wieprzowego i wołowiny.

Czy warto kupować paczkowany drób?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak! Wybierając zapaczkowane mięso mamy pewność, iż otrzymujemy wyselekcjonowane części kurczaka zamknięte w szczelnym, próżniowym opakowaniu. Etykiety zawierają dane dotyczące etapu procesu sprzedaży i produkcji, numer nadzoru weterynaryjnego, terminu przydatności oraz źródła pochodzenia. Mięso drobiowe wysokiej jakości można znaleźć zarówno w sklepach, marketach, jak i w hurtowniach żywności, np. w Makro znajdziesz króliki, gołębie, przepiórki, perliczki i bażanty trudno dostępne w zwykłych supermarketach. Co ciekawe, Polska znajduje się na czwartym miejscu największych producentów drobiu w całej Unii Europejskiej (pierwsze miejsce zajmuje Francja, Niemcy oraz Włochy)! Najwięcej mięsa drobiowego na świecie hoduje się w USA, Chinach i Brazylii.

Wiele mitów dotyczących paczkowanego mięsa dotyczy ryzyka związanego z zawartością hormonów w mięsie. Otóż jest to nieprawda, ponieważ zgodnie z prawem unijnym oraz znacznie bardziej restrykcyjnym prawem polskim, hodowcy drobiu nie mogą stosować hormonów oraz stymulatorów wzrostu w produkcji masowej. Identyczne prawo dotyczy kwestii dodawania antybiotyków – są one zabronione. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy na fermie wystąpi choroba, ale i wówczas hodowców obowiązuje okres karencji oraz ścisła kontrola weterynaryjna.

Mięso drobiowe kontra mięso czerwone

Według badań opublikowanych na łamach „British Medical Journal”, częste spożywanie czerwonego mięsa może przyczynić się nie tylko do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka piersi, ale na dodatek zwiększa ryzyko wystąpienia endometriozy aż o 50%, ponieważ podnosi znacząco poziom estrogenów. Jednak warto wziąć pod uwagę, iż z tej grupy wykluczono mięso drobiowe, jak czytamy na stronie Nauka w Polsce PAP:

Jedzenie większych ilości drobiu w młodszym wieku obniżało ryzyko raka piersi po menopauzie średnio o 27 proc. Codzienne zastępowanie jednej porcji czerwonego mięsa porcją drobiu zmniejszało prawdopodobieństwo zachorowania na ten nowotwór po menopauzie o 24 proc.

Diety redukcyjne a drób

Spożywanie mięsa drobiowego zalecane jest w niemal każdej diecie redukującej wagę ciała. Mięso z kurczaka czy tez kaczki dietetycy rekomendują osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem oraz wysokim cholesterolem. Według rankingu najlepszych diet opublikowanych w 2015 roku na łamach „U.S. News & World Report” najlepsza jest dieta DASH, dieta Therapeutic Lifestyle Changes oraz dieta śródziemnomorska. W każdej z nich znajduje się mięso drobiowe:

W diecie tej zalecane są także obfitujące w kwasy omega-3 ryby oraz drób. Jednocześnie należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, słodyczy, napojów słodzonych, a także soli i alkoholu. Odradza się spożywanie produktów wysoce przetworzonych, głównie z powodu dużej zawartości soli. Warto je przynajmniej ograniczyć.

Dla porównania: w 2000 roku statystyczny Polak spożywał 39 kg wieprzowiny, 7 kg wołowiny i niecałe 15 kg drobiu, zaś w 2014 roku odpowiednio 38,5 kg wieprzowiny, 1,6 kg wołowiny i 26,9 kg drobiu. Niewątpliwie wpływ na tego typu zmiany miały zmiany cenowe mięsa wołowego oraz promowanie przez lekarzy i dietetyków spożywania lekkostrawnego i pożywnego drobiu.

Drób wykwintny w kuchni staropolskiej

Kuchnia staropolska, wbrew powszechnych stereotypom, nie była ani tłusta ani też zbyt mączna. Nasi rodacy nie tyle sięgali po wieprzowinę, ile właśnie po szlachetne mięso drobiowe, do którego zaliczało się przepiórki, bażanty, gęsi, kaczki oraz perliczki. Dużą popularnością cieszyła się również cielęcina oraz ryby słodkowodne. Mięso drobiu wykwintnego, serwowane najczęściej w całej postaci, pieczone lub duszone, było podawane z różnorodnymi sosami, zarówno słodkimi, jak i pikantnymi. Mięso przyprawiano chętnie imbirem, cynamonem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Bogatsi szlachcice i mieszczanie wykorzystywali również szafran oraz suszone owoce egzotyczne, takie jak daktyle czy morele. Kuchnia staropolska nie bała się odważnych smaków, na przykład mięso drobiowe podawano z octem i cytryną, zaś gęsi obficie polewano sosem czosnkowo-migdałowym. Dzisiaj, dzięki programom kulinarnym i poszukiwaniu tradycyjnych smaków przez najlepszych w naszym kraju kucharzy, coraz częściej odkrywa się nowe przepisy na mięso drobiowe.

Źródła:

  • Konarska M., Sakowska A., Produkcja i spożycie mięsa drobiowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2014 [w:] Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego tom 15 (XXX), zeszyt 2, 2015: 96–105
  • Czerwone mięso sprzyja endometriozie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,30014,czerwone-mieso-sprzyja-endometriozie.html (dostęp marzec 2019)
  • Dieta bogata w czerwone mięso może zwiększać ryzyko raka piersi: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,400834,dieta-bogata-w-czerwone-mieso-moze-zwiekszac-ryzyko-raka-piersi.html (dostęp marzec 2019)
  • Dieta DASH obniża ciśnienie tętnicze krwi w ciągu 2 tygodni: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,27158,dieta-dash-obniza-cisnienie-tetnicze-krwi-w-ciagu-2-tygodni.html (dostęp marzec 2019)

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

mięso z in vitro

Czy mięso in vitro to nasza przyszłość?

Obecnie Ziemia zamieszkana jest przez ponad 7 miliardów ludzi. Nieustanny przyrost populacji powoduje, że z …