jedzenie bio organic
Ważne jest, aby dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników mineralnych niezbędnych do funkcjonowania i dobrego samopoczucia zgodnie z własnymi upodobaniami. Warto jednak wiedzieć, że dla zdrowia należy poszukiwać produktów wysokiej jakości, najlepiej od pewnych dostawców, a ponadto korzystnie jest nieco ograniczyć mięso w menu | fot.: StockAdobe.com
Strona główna / Styl życia / Smaki / Nie tylko co, ale też jak – czyli o zdrowej żywności, jej właściwym przyrządzaniu i przechowywaniu

Nie tylko co, ale też jak – czyli o zdrowej żywności, jej właściwym przyrządzaniu i przechowywaniu

Żyjemy w czasach, gdzie zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Skład i pochodzenie produktu to coś na co w dużym stopniu zwracamy uwagę. Większość firm produkujących żywność idzie w kierunku ograniczenia składu tak, aby zawierał jak najmniej dodatków chemicznych. Co jeść i jak jeść, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i witalnością?

Moda na eko i wege

Coraz większą popularnością cieszą się produkty eko. Co właściwie to oznacza? Mianowicie produkty eko – czyli ekologiczne to takie które są bezpieczne dla środowiska, produkowane bez użycia nawozów, pestycydów i chemii. Możemy je znaleźć również pod nazwą bio lub organic, jednakże pod wszystkimi tymi nazwami kryje się ten sam sposób uprawy i kryteriów, które muszą spełnić, aby znaleźć się na sklepowych półkach. Muszą być również produkowane w certyfikowanych zakładach.

Wegetarianizm natomiast cały czas zyskuje coraz większą liczbę sprzymierzeńców. Co rusz powstają nowe wege restauracje, w internecie można znaleźć milion różnych bezmięsnych przepisów. Ludzie są coraz bardziej świadomi faktu, jak eksploatująca dla planety jest produkcja mięsa. W czasach, gdzie na każdym kroku słyszy się o globalnym ociepleniu i zewsząd zalewającym nas plastiku, każda mała zmiana odżywiania jest warta dla ratowaniu planety. Rezygnacja z jedzenia mięsa jest jedną z takich zmian – przemysł mięsny wykorzystuje 3/4  światowych zasobów wody, przy okazji będąc głównym winowajcą jej zanieczyszczenia. Co ważne, wciąż wycina się lasy aby produkować paszę dla zwierząt hodowlanych. Produkcja roślinna jest w tym ujęciu mniej obciążająca.

Rezygnacja z mięsa ma również wiele aspektów moralnych – nie chcemy przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Wielkie koncerny (zwłąszcza zachodnie, o których powstaje coraz więcej dokumentów, np. Netflixowski Rotten) produkujące mięso często nastawione są głownie na zysk, przez co do konsumentów często trafia mięso tanie, ale i słabej jakości.

Zdrowe życie nie polega jednak na całkowitej rezygnacji z mięsa. Nikt nie neguje ani mięsożerców ani wegetarian. Ważne jest, aby dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników mineralnych niezbędnych do funkcjonowania i dobrego samopoczucia zgodnie z własnymi upodobaniami. Warto jednak wiedzieć, że dla zdrowia należy poszukiwać produktów wysokiej jakości, najlepiej od pewnych dostawców, a ponadto korzystnie jest nieco ograniczyć mięso w menu. Warzywa mogą stanowić świetny składnik hamburgerów, zapiekanek czy zup – nie zawsze muszą się w nich znajdować kawałki mięsa czy wywar z kości.

wysokiej jakości mięso
Kupujmy wysokiej jakości mięso | fot.: StockAdobe.com

Jak przyrządzać mięso i warzywa?

Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie? Znamy wiele technik przygotowanie potraw, jednak którą wybrać, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych i witamin zawartych w owocach, warzywach i mięsie?

Jako najzdrowszą metodę uznaje się gotowanie na parze. Dlaczego przygotowanie potraw na parze jest lepsze niż standardowe? Podczas gotowania cześć składników odżywczych przedostaje się do wody, którą zazwyczaj potem wylewamy, natomiast gdy gotujemy na parze większość pozostaje w potrawach.

Dobrą opcją jest również duszenie potraw, czyli gotowanie w niewielkiej ilości wody (lub np. wina czy wywaru) – dzięki czemu tworzy się sos pełen wartościowych składników.

Jak wiadomo najczęstszą niedzielną potrawa Polaków są schabowe z ziemniakami. Najlepiej, jeśli są smażone na smalcu, ze złocistą panierką z bułki tartej… Nic innego jak wielka bomba kaloryczna. Od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale warto poszukać także alternatywnych sposobów przyrządzania mięsa. Jak zatem najlepiej przygotować mięso?

Najkorzystniejszą opcją będzie pieczenie – oczywiście jeśli pieczemy bez oleju albo z jego minimalną ilością. Jeśli nie chcemy, aby mięso było suche możemy wykorzystać woreczki do pieczenia albo garnek rzymski – dzięki temu soki zawarte w mięsie nie wyparują od zbyt wysokiej temperatury, tylko zostaną w środku. Dobrą alternatywą jest umieszczenie mięsa i pokrojonych warzyw w woreczku do pieczenia, dzięki temu uzyskamy pełnowartościowe danie, a mięso zyska dodatkowe walory smakowe.

Jeśli nie chcemy czekać aż piekarnik się nagrzeje, możemy skorzystać z patelni grillowej. Możemy grillować mięso jak również ryby, warzywa, ser a nawet owoce. Po przyrządzeniu potraw możemy dodatkowo je skropić oliwą lub olejem lnianym, które zawierają wartościowe tłuszcze.

Na koniec kilka słów o smażeniu – jest jedną z najszybszych metod przyrządzania posiłków, dlatego tez nadal jest najpopularniejsza. Jednak smażenie smażeniu nie równe. Można przygotować kawał tłustego mięsa w głębokim oleju albo smalcu – ale można również usmażyć kawałki chudego mięsa na oleju kokosowym.

Minusem tej techniki jest to, że podczas wysokiej temperatury większość składników odżywczych po prostu ginie, a dodatkowo przy zbyt gwałtownym procesie i wysokiej temperaturze na granicy palenia mogą uwalniać się trujące związki. Tak przygotowane danie może też być ciężkostrawne.

Generalnie, jeśli chodzi o warzywa i owoce najkorzystniejsza opcja to jedzenie ich w postaci surowej – o ile oczywiście się da. Wiadomo, że ziemniaki nadają się do zjedzenia jedynie po obróbce termicznej. Natomiast marchewka lub papryka jest smaczna również na surowo.

przygotowywanie warzyw
Warzywa w daniu głównym też mogą być pyszne | fot.: StockAdobe.com

Jak odpowiednio przechowywać produkty, aby jak najdłużej zachowały świeżość?

Na rynku jest coraz więcej pudełek i pojemników na żywność. Szczególną popularność zyskują lunch boxy, czyli specjalne pojemniki na posiłki do pracy, szkoły czy po prostu jedzenie poza domem. To nie tylko rozwiązanie ekologiczne, ale i zachęcające do samodzielnego przygotowywania posiłków.

Najlepszą opcją są pojemniki szklane lub porcelanowe, ponieważ te tworzywa nie wchodzą w reakcje z artykułami spożywczymi. Szczelnie zamknięte nie powodują wysychania produktów ani przesiąkania zapachami. Tańszą alternatywą są pojemniki plastikowe – najlepiej wybierać takie które są przeznaczone specjalnie do kontaktu z żywnością. Należy uważnie czytać oznaczenia na pudełkach, ponieważ niektóre mogą mieć w swoim składzie składniki nieprzeznaczone do długotrwałego kontaktu z żywnością..

Jeśli już mowa o pojemnikach to wykorzystać można również te wykonane z metalu – jednak sprawdzają się głównie przy przechowywaniu produktów suchych. Należy uważać na produkty kwaśne – gdyż w reakcji z metalem uwalniają szkodliwe dla zdrowia substancje. Do przechowywania czy mrożenia świetnie nadają się słoiki po innych produktach – zamiast kupować modne pojemniki, użyjmy słoików do przechowywania kasz, płatków, cukru czy przypraw.

Folia aluminiowa i papier spożywczy – znajdują zastosowanie przy produktach suchych. Folia nie przepuszcza wilgotności, dlatego wilgotne lub cieple produkty po niewielkim czasie mogą zacząć pleśnieć. Papier natomiast sprawdzi się przy przechowywaniu wędlin – zapewnia cyrkulację powietrza.

Należy pamiętać jednak, co powoduje przedwczesne psucie żywności. Wpływa na to temperatura, skład chemiczny, zawartość konserwantów i opakowanie. Produkty, które ulegają najszybszemu psuciu to mięso i ryby. Zaraz po niech są owoce, warzywa i nabiał. Do najtrwalszych należą: ryż, makarony, mąka, cukier, suszone przyprawy.

Aby uniknąć psucia – i w konsekwencji wyrzucania jedzenia – nie kupujmy na zapas. Zamiast półkilogramowej szynki kupmy kilkanaście plasterków, które zjemy w ciągu dwóch dni. Jeśli zaś czegoś nie zjemy – zamroźmy. Z powodzeniem możemy mrozić wędliny, mięso, zupy czy owoce.

Oprócz odpowiedniego materiału do przechowywaniu musimy pamiętać tez o zapewnieniu odpowiedniej temperatury.

Warto jednak podczas zakupów zwracać uwagę na skład produktów – im mniej chemii tym krócej zachowają świeżość – nie mniej jednak będą lepsze dla naszego zdrowia. Należy więc się zastanowić, czy wolimy naturalny, produkowany na zakwasie swojski chleb, który nie zawiera całej tablicy E w składzie.

Zastanówmy się jak skład produktów które kupujemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jedzmy lokalnie i sezonowo – w Polsce mamy mnóstwo wspaniałych produktów dorównujących smakołykom z całego świata. Podsumowując – lepiej stawiać na jakość, niż na ilość.

OOR

Sprawdź także

street food

Najciekawsze trendy kulinarne tego roku

Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko …