dżem truskawkowy z rabarbarem
Najważniejsze są owoce. Najlepiej je kupować w trakcie trwania sezonu – będą nie tylko smaczniejsze, ale również tańsze | fot.: Wszystkiego Słodkiego

Pierwszy raz robisz domowy dżem? Sprawdź te wskazówki

Masz ochotę na słodkie śniadanie albo kolację? Marzą Ci się wypełnione owocami naleśniki albo chrupiące tosty, ale skończyły Ci się zapasy? Nie musisz wcale pędzić do sklepu ani rezygnować ze swoich zachcianek! Przepisy na domowe przetwory wcale nie są trudne – wystarczy znać kilka podstawowych wskazówek. Sprawdź, jak zrobić dżem i pozwól sobie na słodką rozpustę.

Pomysły na dżemy i przetwory – pamiętaj o owocach i cukrze

Zanim zaczniesz szukać inspiracji w internecie i wpiszesz w wyszukiwarkę „domowe przetwory – przepisy”, zacznijmy od tego, co tak naprawdę trzeba wiedzieć przed pójściem na zakupy. Najważniejsze są owoce. Najlepiej je kupować w trakcie trwania sezonu – będą nie tylko smaczniejsze, ale również tańsze. Oczywiście mrożonki również się nadadzą, ale dżem może nie być wystarczająco aromatyczny. Możesz wykorzystać truskawki, jabłka, śliwki, brzoskwinie, pomarańcze, a nawet dynię – nie ma żadnych ograniczeń w przypadku pomysłów na dżemu i konfitury.

Warto wiedzieć: Jak zrobić dżem szybko? Wybierz owoce jagodowe np. truskawki, maliny albo jagody. Jeżeli jesteś fanem kwaśnych smaków, zdecyduj się na porzeczkę, agrest, poziomki, jeżyny albo żurawinę.

Najbardziej istotna jest jednak jakość owoców. Powinny być dojrzałe, ale nie za bardzo. Co prawda, takie są najsmaczniejsze, jeżeli chcesz je spałaszować od razu, lecz to nie najlepszy wybór w przypadku domowej produkcji dżemu. Ważne jest również, aby nie były uszkodzone, zgniłe ani nieświeże. Nie zapomnij również o cukrze – jego ilość dostosuj do swojego poziomu słodkości.

Szukasz pomysłów na przetwory? Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz przesłodką inspirację: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory

Jak zrobić dżem, czyli pomysły na przetwory

Ilość dostępnych na sklepowych półkach przetworów owocowych Cię przeraża? W każdej chwili możesz samodzielnie przygotować pyszny, słodki dżem, który zawsze osłodzi Ci dzień bez względu na samopoczucie. Jeśli chcesz zrealizować po raz pierwszy znalezione pomysły na przetwory, wcale nie potrzebujesz na to wielu godzin ani długich przygotowań. Wystarczy tych kilka wskazówek i w Twojej domowej spiżarce zawsze będzie czekać na Ciebie słoiczek zdrowych pyszności.

  1. W przypadku dżemu owoce zazwyczaj są pokrojone i wydrylowane. Jeśli jednak zależy Ci na oszczędności czasu, możesz użyć miksera. Dzięki temu całość szybciej się zagotuje i zgęstnieje.
  2. Do dżemu zawsze dodaj cukru. W przypadku domowych przetworów nie ma jednej, obowiązującej zasady. Dodaj go tyle, ile uważasz za słuszne.
  3. Owoce razem z cukrem warto gotować w płaskim garnku o grubym dnie albo na patelni – wszystko zależy od wybranej przez Ciebie ilości składników.
  4. Całość gotuj bez przykrywki, aż woda odparuje, owoce się rozpadną, a całość  zgęstnieje. Pamiętaj, że konsystencja dżemu stanie się bardziej zwarta po włożeniu go do słoika oraz przestudzeniu.
  5. Jeśli zależy Ci na głębszym smaku, możesz dodać przypraw np. cynamonu, imbiru, goździków czy wanilii albo aromatu.
  6. Słoiczki powinny być czyste i wyparzone. Nie zalewaj ich jednak do końca – zawsze zostaw nieco przestrzeni od góry. Jeżeli chcesz, aby zrealizowane przez Ciebie pomysły na przetwory na długo pozostały świeże, nie zapomnij o pasteryzacji.

Domowe przetwory – przepisy dla początkujących

W przypadku pomysłów na dżemy i konfitury nie potrzeba kulinarnego wykształcenia ani dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy tak naprawdę mieć garnek, dobrej jakości owoce oraz cukier, aby przygotować przesłodkie smarowidło, które przypomni Ci o śniadaniach z czasów dzieciństwa.

W sezonie letnim szczególnie polecamy przygotowanie dżemu z truskawek. Jeśli bardziej smakują Ci wersje niskosłodzone, wystarczy ok. 0,5 kg owoców oraz 125 g cukru – poziom słodyczy możesz jednak dostosować indywidualnie. Wszystko zależy od naturalnej słodkości wybranych owoców.

  • Truskawki umyj, zdejmij im szypułki i pokrój.
  • Gotuj do momentu, aż się nie rozpadną.
  • Możesz je od razu przełożyć do słoików lub zjeść prosto z garnka. Uważaj, żeby się nie poparzyć! 

Jesienią z pewnością warto wykorzystać dynię. Zimą natomiast sprawdzą się owoce egzotyczne lub suszone. Jeżeli szukasz pomysłu na dżemy i konfitury, które możesz przez cały rok przygotować ze świeżych produktów, wybierz przetwory z jabłek.

Artykuł sponsorowany

Sprawdź także

jak zrobić domowy ketchup

Letnie przetwory: na jesień i na zimę

Owocowe i warzywne dobrodziejstwa lata można zatrzymać na dłużej. Wiedziały to już nasze solidne i …