Strona główna / Styl życia / Smaki / Prosty quiche z warzywami
Prosty quiche z warzywami to doskonały pomysł na kolację | fot.: MGR

Prosty quiche z warzywami

Quiche często mylony jest z tartą, głównie dlatego, że  jedno i drugie jest rodzajem wypieku w formie placka składającego się (najczęściej) z kruchego ciasta i nadzienia. Różnica polega na tym, że quiche zawsze jest wytrawny (trata może być deserem) i zalany jajeczno-śmietanową masą. Jego nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine. Dziś jednak proponujemy pożywny, pełen witamin i kolorów quiche z warzywami, który może być serwowany jako zimna przekąska, bądź ciekawy dodatek do mięsa w daniu głównym.

składniki na ciasto

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli

pozostałe składniki

  • 1 marchew
  • pół niedużego brokuł
  • pół puszki kukurydzy
  • pół niewielkiego pora
  • 1 mały ziemniak
  • 2 jajka
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz

przygotowanie

Z podanych składników należy zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

W tym czasie warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić (marchew, por i ziemniaka w plastry, brokuł na małe różyczki), a następnie zblanszować kilka minut we wrzącej posolonej wodzie.

Kolejne kroki to wyłożenie schłodzonym ciastem ceramicznej formy, nakłucie spodu ciasta, przykrycie go papierem do pieczenia, wysypanie grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami (żeby ciasto za bardzo nie urosło) i podpieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 – 20 minut.

fot.: MGR
fot.: MGR

Gdy spód lekko przestygnie należy wyłożyć na nim odcedzone z wody warzywa i zalać je przygotowaną wcześniej masą śmietanowo jajeczną, z dodatkiem soli i pieprzu. Teraz wystarczy zapiekać całość przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

fot.: MGR
fot.: MGR

MGR

Sprawdź także

Lunch box do pracy

Jesienne sałatki: dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Jesień to czas powrotów do szkół, na uczelnie, do pracy po ostatnich letnich podróżach. Jest …