Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W zależności od odmian spotykamy ciemnozielone, jasne (nawet żółte) i pasiaste, podłużne i okrągłe. Oczywiście, wszystkie z nich nadają się do wykorzystywania w potrawach zarówno słonych jak i słodkich. To niepozorne warzywo zawiera wiele cennych właściwości takich jak potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Skoro już wiemy, że warto z niej skorzystać, przejdźmy do przepisów z cukinią w roli głównej.
Ekspresowe placki z cukinii
To danie, które wykonasz w kilka minut, jest idealną opcją na szybki i lekkostrawny obiad. Jeżeli nie jesteś amatorem wielkich przygotowań kulinarnych, to doskonały przepis dla ciebie.
Przygotuj:
- 500 g cukinii
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. W tym momencie dodaj sól i pieprz i posmakuj, czy cukinia jest dobrze przyprawiona. Dodaj 2 całe jajka, 2 łyżki mąki i tyle koperku, ile lubisz. Wszystko wymieszaj łyżką. Gdy składniki się połączą, przejdź do smażenia na małej ilości oleju i… gotowe! Jak widzisz, przepis nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i na pewno każdy sobie z nim poradzi.
Leczo na ostro
To propozycja dla miłośników pikantnej kuchni. Cukinia w tym przepisie sprawia, że leczo ma doskonałą, gęstą konsystencję.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 2 średnie pomidory
- duża papryka czerwona
- duża papryka żółta
- 1 cebula
- 2 kiełbasy (kup takie, jakich zwykle używasz w swojej kuchni)
- łyżeczka ostrej papryki (tę ilość modyfikuj dowolnie, jeżeli lubisz bardzo ostre – dodaj więcej, jeżeli nie – zostań przy małej porcji)
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki pokrój w kostkę i włóż do wielkiego garnka. Nie przestrasz się ilością, gdy warzywa puszczą sok, ich objętość zmaleje. Dopraw wszystko solą i pieprzem i pozostaw na pół godziny, aż pod wpływem soli wypłynie z nich trochę wody. Po tym czasie nastaw na mały ogień, dodaj paprykę ostrą, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj pod pokrywką przez godzinę. To doskonały przepis na rodzinne spotkania, który zaskoczy twoich bliskich oryginalnym smakiem. Jeżeli ci zasmakuje i chcesz przygotować większą ilość to po prostu powiel wszystkie składniki w takich samych proporcjach, a na pewno także wyjdzie doskonale.
Cukinia na słodko? Oczywiście!
Doskonałą opcją będzie słodkie ciasto czekoladowe z cukinią. Nasze warzywo jest dość neutralne w smaku, co sprawi, że nie zmieni smaku naszego deseru, ale dzięki kabaczkowi będzie ono bardziej kremowe i wilgotne.
Składniki:
- dwie szklanki startej na dużych oczkach cukinii
- szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej do wypieków
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 3 jajka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka suchego kakao
Do miski wbij jajka, dodaj do nich cukier i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj olej i także wymieszaj. Gdy już wszystko się połączy powoli dodaj połowę mąki, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie miksuj, dodaj resztę mąki i 2 szklanki startego kabaczka i kakao. Dokładnie wszystko połącz mikserem. Nagrzej piekarnik do 180’C i piecz na blaszce wyłożonej papierem przez 40 minut. Delektuj się niezwykłym smakiem i zaproś bliskich na ciasto z warzywem w roli głównej! Na pewno będą zaskoczeni.
Cukinia jest świetnym produktem, który warto wykorzystywać w swoich potrawach. Jeśli z niej skorzystasz, dostarczysz swojemu organizmowi wiele pozytywnych składników. Jest to też produkt polecany na diecie, dlatego jeżeli dbasz o figurę, nie zastawiaj się ani chwili, tylko ruszaj przygotowywać potrawy z kabaczkiem w roli głównej!
EKI