topinambur
Topinambur to warzywo o wielopoziomowym działaniu | fot.: stock.adobe.com

Topinambur – co warto wiedzieć o tym warzywie?

Topinambur to ostatnio bardzo popularne warzywo, które wykorzystywane jest w wielu przepisach kulinarnych. Swoją sławę zdobywa dzięki nieograniczonym, pozytywnym wartościom odżywczym oraz zdrowotnym. Jak wygląda wspomniane warzywo? Jakie posiada właściwości? Co warto o nim wiedzieć? Gdzie i w jaki sposób go wykorzystać?

Topinambur – co to jest?

Topinambur to roślina jednoroczna, którą można uprawiać we własnym ogrodzie. Warzywo to posiada walory smakowe, zdrowotne, jak również ozdobne. Podczas wzrostu potrafi osiągnąć nawet 2 metry wysokości, wspinając się na długich, szorstkich łodygach z ozdobnymi liśćmi i kwiatami. . Częścią jadalną są bulwy pozostające pod ziemią. Warzywo to nazywane jest również słonecznikiem bulwiastym i faktycznie wyglądem nieco przypomina popularny słonecznik.

Jak smakuje topinambur?

Bulwa topinamburu posiada wiele ekstraktu i smaku. Część jadalna jest bardzo soczysta, smakiem przypominająca orzechy brazylijskie lub karczocha. Dzięki wyjątkowym aromatom możliwe jest dodawanie warzywa do różnego rodzaju potraw, a także spożywanie go solo. Topinambur ponadto posiada słodkawy, delikatny smak, którego intensywność zmienia się wraz z obróbką termiczną.

Co warto wiedzieć o topinamburze – zastosowanie i sposób przygotowania

Topinambur to warzywo, które powraca do łask. W dawnych czasach uprawiane było tylko dla celów prywatnych, z biegiem lat stało się produktem przemysłowym, wytwarzanym na większą skalę. Roślina ta, dzięki swojej budowie i właściwościom możliwa jest do spożywania zarówno w formie surowej, jak również ugotowanej, duszonej, pieczonej, kiszonej, itp.

Potrawy przygotowane z topinamburu pozytywnie wpływają na ich smak, a także dostarczają wielu korzystnych wartości dla całego organizmu. Dlatego tez topinambur określany jest warzywem, który ma szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest również w lecznictwie, kosmetyce czy  farmaceutyce. Jak go przygotować?

Bulwy słonecznikowe przed spożyciem należy dokładnie oczyścić, a następnie zgodnie z przepisem przetworzyć. Można je przygotowywać w całości, zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki.

Co warto wiedzieć o topinamburze – wartości i właściwości

Każdy z nas powinien znać drogocenne i korzystne działanie rośliny. Dzięki tej wiedzy możliwe jest dbanie o własne zdrowie, działania prozdrowotne, jak również pielęgnacja całego ciała. Wśród najbardziej widocznych i cenionych walorów topinamburu można wymienić

  • wysoką zawartość składników mineralnych takich jak: wapń, sód, żelazo, potas, itp.,
  • obniżanie poziomu insuliny we krwi,
  • wspomaganie prawidłowej pracy jelit i całego układu pokarmowego,
  • minimalizacja powstawania zaparć, biegunek i problemów z wypróżnianiem się,
  • pomoc w walce z rozwijającymi się nowotworami,
  • działanie oczyszczające,
  • wspomaganie odchudzanie,
  • poprawianie odporności,
  • pomoc w walce z różnego rodzaju chorobami: łuszczycą, hemoroidami, itp.

Topinambur to warzywo o wielopoziomowym działaniu. Wyciąg z rośliny dodawany jest również do różnego rodzaju kosmetyków, preparatów leczniczych czy suplementów diety.

MJA

Sprawdź także

soki wyciskane w szklanych butelkach

Czy trudno jest wybrać dobrą wyciskarkę?

Wszędzie obecnie mamy dostęp i urządzeń kuchennych, które zawsze gwarantują wysoką jakość, o czym przekonują …