topinambur
Topinambur to warzywo o wielopoziomowym działaniu | fot.: stock.adobe.com

Topinambur – co warto wiedzieć o tym warzywie?

Topinambur to ostatnio bardzo popularne warzywo, które wykorzystywane jest w wielu przepisach kulinarnych. Swoją sławę zdobywa dzięki nieograniczonym, pozytywnym wartościom odżywczym oraz zdrowotnym. Jak wygląda wspomniane warzywo? Jakie posiada właściwości? Co warto o nim wiedzieć? Gdzie i w jaki sposób go wykorzystać?

Topinambur – co to jest?

Topinambur to roślina jednoroczna, którą można uprawiać we własnym ogrodzie. Warzywo to posiada walory smakowe, zdrowotne, jak również ozdobne. Podczas wzrostu potrafi osiągnąć nawet 2 metry wysokości, wspinając się na długich, szorstkich łodygach z ozdobnymi liśćmi i kwiatami. . Częścią jadalną są bulwy pozostające pod ziemią. Warzywo to nazywane jest również słonecznikiem bulwiastym i faktycznie wyglądem nieco przypomina popularny słonecznik.

Jak smakuje topinambur?

Bulwa topinamburu posiada wiele ekstraktu i smaku. Część jadalna jest bardzo soczysta, smakiem przypominająca orzechy brazylijskie lub karczocha. Dzięki wyjątkowym aromatom możliwe jest dodawanie warzywa do różnego rodzaju potraw, a także spożywanie go solo. Topinambur ponadto posiada słodkawy, delikatny smak, którego intensywność zmienia się wraz z obróbką termiczną.

Co warto wiedzieć o topinamburze – zastosowanie i sposób przygotowania

Topinambur to warzywo, które powraca do łask. W dawnych czasach uprawiane było tylko dla celów prywatnych, z biegiem lat stało się produktem przemysłowym, wytwarzanym na większą skalę. Roślina ta, dzięki swojej budowie i właściwościom możliwa jest do spożywania zarówno w formie surowej, jak również ugotowanej, duszonej, pieczonej, kiszonej, itp.

Potrawy przygotowane z topinamburu pozytywnie wpływają na ich smak, a także dostarczają wielu korzystnych wartości dla całego organizmu. Dlatego tez topinambur określany jest warzywem, który ma szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest również w lecznictwie, kosmetyce czy  farmaceutyce. Jak go przygotować?

Bulwy słonecznikowe przed spożyciem należy dokładnie oczyścić, a następnie zgodnie z przepisem przetworzyć. Można je przygotowywać w całości, zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki.

Co warto wiedzieć o topinamburze – wartości i właściwości

Każdy z nas powinien znać drogocenne i korzystne działanie rośliny. Dzięki tej wiedzy możliwe jest dbanie o własne zdrowie, działania prozdrowotne, jak również pielęgnacja całego ciała. Wśród najbardziej widocznych i cenionych walorów topinamburu można wymienić

  • wysoką zawartość składników mineralnych takich jak: wapń, sód, żelazo, potas, itp.,
  • obniżanie poziomu insuliny we krwi,
  • wspomaganie prawidłowej pracy jelit i całego układu pokarmowego,
  • minimalizacja powstawania zaparć, biegunek i problemów z wypróżnianiem się,
  • pomoc w walce z rozwijającymi się nowotworami,
  • działanie oczyszczające,
  • wspomaganie odchudzanie,
  • poprawianie odporności,
  • pomoc w walce z różnego rodzaju chorobami: łuszczycą, hemoroidami, itp.

Topinambur to warzywo o wielopoziomowym działaniu. Wyciąg z rośliny dodawany jest również do różnego rodzaju kosmetyków, preparatów leczniczych czy suplementów diety.

MJA

Sprawdź także

pole pod warzywa

Jak wybrać dobry nawóz pod warzywa?

Uprawa warzyw na działkach czy koło domu cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród osób, które …