przechowywanie żywności w szklanych pojemnikach
Starajmy się po każdych zakupach dokładnie oglądać nabyte artykuły spożywcze i od razu pozbywać się tych, które mogły zostać zainfekowane. Przejście na przechowywanie produktów sypkich w szklanych, szczelnie zamykanych pojemnikach też jest dobrym rozwiązaniem | fot.: stock.adobe.com
Strona główna / Styl życia / Smaki / Wróg twojej kuchni i spiżarni – skąd się biorą mole spożywcze i jak z nimi walczyć?

Wróg twojej kuchni i spiżarni – skąd się biorą mole spożywcze i jak z nimi walczyć?

Istnieją różne sytuacje, które mogą nas zmusić do wyrzucenia artykułów spożywczych. Czasem trafiamy na wadliwe produkty, innym razem dochodzi do przekroczenia ich terminu ważności, a jeszcze kiedy indziej – ulegają one zepsuciu na skutek niewłaściwego przechowywania. Ale bywa i tak, że trzeba się z nimi pożegnać, choć w zasadzie nadają się do zjedzenia. Do tego prowadzi choćby obecność moli spożywczych. Dlaczego w ogóle się pojawiają i jakie podjąć działania, gdy już to nastąpi?

 

Mole spożywcze – czym są, skąd się biorą oraz jak je rozpoznać?

Na wstępie warto zdać sobie sprawę z faktu, że nawet jeśli warunki panujące w domu nie wskazywałyby na to, problem obecności szkodników dotyczy wielu gospodarstw, także pozornie zadbanych i niezagrożonych. Odnosi się to również do moli spożywczych, które pojawiają się w niejednej kuchni bądź spiżarni. Tak potocznie nazywane są mkliki mączne oraz omacnice spichrzanki – insekty o szaro-brązowym kolorze i sylwetce długości około 1 cm, które w swej dojrzałej postaci przypominają z wyglądu ćmę. Dlaczego upodobały sobie właśnie te miejsca? Owady te przede wszystkim kierują się odpowiednimi warunkami do dalszego rozmnażania. Sprzyjająca temperatura pokojowa oraz łatwy dostęp do pokarmu idealni im to zapewniają. Mole spożywcze często można spotkać w produktach sypkich, takich jak ryż, kasze, mąki, płatki zbożowe i musli, a nawet kawa, kakao, rodzynki, ziarna słonecznika czy wręcz… sucha karma dla zwierząt. Tam insekty chętnie też składają jaja (o kremowym bądź białym ubarwieniu, mające około 0,5 mm średnicy), z których następnie wykluwają się brązowe lub białe larwy żerujące na wspomnianych produktach. Widok zarówno samych owadów, ich jaj czy larw, jak i charakterystyczne, drobne oploty, przypominające nieco pajęczynę (obecne np. wewnątrz opakowań), to sygnały, których nie możemy bagatelizować!

Jak mole spożywcze dostają się do naszych domów?

Niestety, nierzadko sami się do tego przyczyniamy, np. przynosząc do domu zakupione, już zaatakowane przez insekty produkty. Nie ma znaczenia bowiem, czy mówimy o małym, osiedlowym sklepiku, czy dużym, należącym do popularnej sieci supermarkecie. Każde z takich miejsc, ze względu na pewne niedopatrzenia, może stać się obiektem inwazji szkodników. Owady te są w stanie również dostać się do produktów na wcześniejszym etapie dystrybucji czy produkcji (w fabryce lub młynie). Ponadto, zwłaszcza latem, przy sprzyjających warunkach, mole spożywcze są w stanie przedostać się do nas przez otwarte okna, od kogoś, kto już boryka się z tym problemem. Dlatego jeśli w domu lub mieszkaniu zauważymy latającego insekta, który może należeć do gatunku mklika mącznego albo omacnicy spichrzanki – niezwłocznie powinniśmy skierować nasze kroki do kuchni bądź spiżarni i dokonać dokładnych oględzin artykułów spożywczych.

Jak zwalczać mole spożywcze i zapobiegać ich ponownemu pojawieniu się?

Dorosłe osobniki moli spożywczych nie zagrażają człowiekowi – nie atakują go ani nie mają skłonności do przenoszenia chorób. Większym problemem są jednak nie tyle dojrzałe insekty, co złożone przez nie jaja i wykluwające się potem w dużych ilościach larwy. Choć ich spożycie nie stwarza niebezpieczeństwa dla zdrowia lub życia, to jednak nie można tu wykluczyć szkodliwości jako takiej. Owady te zwyczajnie zanieczyszczają artykuły spożywcze wspomnianą „pajęczynką”, swoimi odchodami, wydzielinami i pozostałościami po jajach. Zatem nawet, jeśli ostatecznie same nie zjedzą zbyt dużo – potrafią zmarnować spore ilości produktów, zwłaszcza sypkich.

Dlatego gdy już zastaniemy mole spożywcze w kuchni bądź spiżarni, powinniśmy podjąć dość szybkie i radykalne działania (także z uwagi na zdolność insektów do szybkiego rozmnażania i rozprzestrzeniania się). W pierwszej kolejności należy usunąć z szafek wszelkie produkty zdradzające oznaki zainfekowania. A także, by nie ryzykować, te artykuły spożywcze, które znajdowały się w bliskim sąsiedztwie, choć mogą się wydawać nietknięte przez owady. Często bowiem trudno to rozstrzygnąć, gdyż jaja moli potrafią być naprawdę trudne do dostrzeżenia. Kolejnym krokiem powinno być jak najdokładniejsze umycie wnętrza mebli oraz pojemników na żywność – za pomocą specjalnych płynów, środka do mycia naczyń czy chusteczek nasączonych substancją antybakteryjną. Proces ten warto zakończyć przetarciem mieszanką wody i octu (w proporcjach 1:1), która dodatkowo zdezynfekuje miejsce pojawienia się insektów, a swoim zapachem będzie odstraszać przybycie nowych szkodników. Pamiętajmy, że wyrzuconych produktów oraz zużytych materiałów czyszczących należy jak najszybciej pozbyć się z domu. Następnie warto w problematycznych miejscach rozmieścić specjalne, dostępne w sklepach pułapki na mole spożywcze, skutecznie wabiące i chwytające insekty. Oprócz nich można zastosować również zapach goździków, wanilii bądź cytrusów, który także odstrasza te owady.

Ponadto, w uniknięciu obecności moli spożywczych pomogą nam pewne działania profilaktyczne. Starajmy się po każdych zakupach dokładnie oglądać nabyte artykuły spożywcze i od razu pozbywać się tych, które mogły zostać zainfekowane. Przejście na przechowywanie produktów sypkich w szklanych, szczelnie zamykanych pojemnikach też jest dobrym rozwiązaniem. Ponadto, przechowywanie produktów w zamrażarce przez kilka dni po ich zakupie pozwala na zneutralizowanie ewentualnych jaj i larw moli za sprawą działania niskiej temperatury. Dodatkowym zabezpieczeniem, zwłaszcza w okresie letnim, będzie z pewnością wstawienie moskitier w często otwierane okna.

JSA

Sprawdź także

kuchnia w stylu loftowym

Funkcjonalna przestrzeń robocza w kuchni – o czym pamiętać?

Urządzenie kuchni nie jest prostym zadaniem, szczególnie jeśli spędzasz w niej wiele czasu, a do …