Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgodnie z opinią dietetyków, osoby, które nie jedzą śniadań, są o wiele bardziej narażone na nadwagę niż te, którzy regularnie spożywają ten posiłek. Co najlepiej zjeść na śniadanie? To porcja pożywienia, która powinna składać się z pełnowartościowych produktów, żeby dostarczyć organizmowi energii na cały dzień. Wcale nie trzeba codziennie jeść jajecznicy czy kanapek z szynką. Podpowiadamy 5 oryginalnych przepisów na fit śniadanie, które nie tylko są zdrowe, ale i smaczne.
- Otręby owsiane z mlekiem
Otręby owsiane to wysokobłonnikowy produkt, który świetnie nadaje się na zdrowe śniadanie. Warto wybierać czyste otręby, czyli te produkowane dla nich samych, a nie jako produkt uboczny wyrobu płatków owsianych. Regularne spożywanie otrąb skutecznie przyczynia się do obniżenia zawartości cholesterolu we krwi. Dodatkowo, otręby są bogate w witaminę B1, która wspiera funkcjonowanie serca i układu nerwowego oraz fosfor, odpowiedzialny za zdrowe kości. Dobrym pomysłem na fit śniadanie będą zatem otręby połączone z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu, lekkim jogurtem lub chudym twarożkiem. Obecnie na rynku otręby o najwyższej zawartości błonnika i beta-glukanów obniżających cholesterol produkuje firma Sante: https://www.sante.pl/sklep/Otreby-owsiane-wysokoblonnikowe-200g-Premium
- Wafle ryżowe z masłem orzechowym
Wafle ryżowe to zdrowy i pełnowartościowy zamiennik pieczywa. Wypiekane są z pełnego ziarna ryżu brązowego i mają w składzie wiele substancji odżywczych. Ponadto są źródłem błonnika, nie zawierają dodatku cukru i mają niską zawartość tłuszczu. Idealnie nadają się na zdrowe śniadanie. Świetnie smakują z masłem orzechowym. Najlepiej wybierać masło, którego skład w całości opiera się na orzechach arachidowych, bez dodatku oleju palmowego, cukru czy soli. To znakomite źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego.
- Kanapki z chrupkiego pieczywa razowego
Chrupkie pieczywo razowe Sante jest wypiekane w tradycyjny sposób, na żeliwnych płytach. Dzięki temu, zawiera blisko cztery razy mniej kalorii od tradycyjnego chleba. Jest pozbawione konserwantów i ulepszaczy smaku. Lekka formuła powoduje, że idealnie nadaje się na śniadanie fit – jest delikatne i pyszne. Można je jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Tak samo dobrze smakuje z hummusuem i pomidorem, pastą warzywną z ogórkiem oraz wędzonym łososiem z koperkiem, skropionym kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Granola orzechowa z owocami
Granola orzechowa jest bardzo smacznym, a przy tym zdrowym połączeniem wypiekanych płatków zbożowych i suszonych owoców. To produkt o wysokiej zawartości błonnika, który świetnie nadaje się na zdrowe śniadanie. Oprócz tego, granola jest źródłem kwasu foliowego, tiaminy i niacyny, oraz aż sześciu minerałów: magnezu, żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku. Co najlepiej sprawdzi się na śniadaniu fit? Granola orzechowa z jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu połączona z sezonowymi owocami. To świetny pomysł na pyszny i chrupiący początek dnia.
- Ciasteczka z masłem klarowanym i jogurtem
Smaczne i pożywne ciasteczka zbożowe z dodatkiem klarowanego masła to doskonały pomysł na śniadanie fit. Są wypiekane z pięciu rodzajów płatków zbożowych, dzięki czemu dostarczają energii na cały dzień. W ich składzie znalazły się również beta-glukany, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. Ciasteczka zbożowe z masłem klarowanym będą świetnie smakować z jogurtem naturalnym lub czekoladowym mlekiem sojowym.
Zdrowe śniadanie nie musi być nudne ani niesmaczne. Można odżywiać się zdrowo, a przy tym odczuwać zadowolenie z powodu spożywanych pokarmów. Masło orzechowe, otręby owsiane czy kruche pieczywo razowe, które można dostać w tym sklepie: https://www.sante.pl/kategoria-produktow/produkty-sniadaniowe/, to tylko kilka z wielu propozycji produktów, które mogą stać się bohaterami śniadania fit. Śniadanie to obowiązkowy początek każdego dnia. Nie należy zatem o nim zapominać.
Artykuł sponsorowany