Strona główna / Archwium dla tagu: antyoksydanty

Archwium dla tagu: antyoksydanty

Dlaczego nocą powinnyśmy stosować mocniejsze kosmetyki?

Kobieta śpiąca na poduszce

Pielęgnacja skóry to złożony proces, który należy dostosować nie tylko do rodzaju i potrzeb skóry, ale również do pory roku, a nawet do… pory dnia. Powszechnie wiadomo, że na drogeryjnych półkach znajdziemy zarówno pielęgnację dedykowaną na dzień, jak i na noc. Dlaczego nocą powinnyśmy stosować mocniejsze kosmetyki? O pielęgnacji i …

Czytaj więcej »

Witamina C to nie tylko odporność. Poznaj jej działanie

Kobieta z katarem leczy przeziębienie

Witamina C w pierwszej kolejności kojarzy nam się z walką z przeziębieniem. To nie jedyna jej funkcja. Warto wiedzieć, że ma więcej zastosowań – także nieoczywistych. Zobacz, jaki wpływ na organizm ma ta popularna substancja. Chociaż łączymy jej zastosowanie ze zwalczaniem infekcji i profilaktyką przeciwwirusową, lista właściwości witaminy C jest …

Czytaj więcej »

Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują

jesienne warzywa

Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak …

Czytaj więcej »

Sok jabłkowy: często wybierany, ale czy nie za mało doceniany?

sok jabłkowy

Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy[1]. Oprócz walorów smakowych, za które jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go …

Czytaj więcej »

Odpowiednia dieta odmładza skórę

Pożywienie dla urody

Dieta zapewniająca zdrowie i dobry stan skóry powinna być bogata w antyoksydanty – twierdzi Agnieszka Mielczarek. Coach zdrowia i prywatnie żona Pascala Brodnickiego udowadnia między innymi, że kiedy włączymy do swojego codziennego menu niewielką ilość rzeżuchy, to możemy zredukować zmarszczki nawet o 40 proc. Zbawienny wpływ na stan skóry oraz funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego mają …

Czytaj więcej »

Kolor ma znaczenie – dlaczego warto jeść różnorodnie?

Co kolory mówią nam o warzywach i owocach

Dla zachowania zdrowia i urody warto spożywać jak najwięcej warzyw i nieco mniej owoców – to prawda znana każdemu, kto choć trochę interesuje się odżywianiem. Ale w codziennej diecie różnorodność oznacza też zwrócenie uwagi na barwy. Te bowiem mają niebagatelne znaczenie. Co kolory mówią nam o warzywach i owocach? Specjaliści …

Czytaj więcej »

Stres oksydacyjny a choroba nowotworowa, czyli po co nam przeciwutleniacze?

Antyutleniacze w diecie

Stres oksydacyjny to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Jest on jednym z czynników mających wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienia zanikowego bocznego. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w ciągłym napięciu nerwowym, podejmują regularny, intensywny wysiłek fizyczny lub …

Czytaj więcej »