Archwium dla tagu: deser

Wiosenne ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wiosna jest idealnym czasem, żeby upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przyrządzić to apetyczne wiosenne ciasto. W tym artykule poznasz prosty, sprawdzony i smaczny przepis na ciasto z rabarbarem, a także dowiesz się, dlaczego warto jeść to warzywo! Rabarbar – dlaczego warto go …

Czytaj więcej »

Te desery podbijają podniebienia mnóstwa ludzi – a wcale nie są trudne do przyrządzenia!

Creme brulee

Niektóre słodkie dania, wręcz podbijają podniebienia wszystkich ludzi, którzy tylko ich spróbują! Warto wiedzieć, że pysze, kolorowe i zachwycające desery można przygotować samemu. Większość przepisów nie jest bardzo trudna i każdy może spróbować swoich sił. Przepisy na deser, które są pyszne i łatwe do przygotowania W Internecie można znaleźć bardzo …

Czytaj więcej »

Przepis na ciasto drożdżowe w wersji marchewkowo-makowej

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Nawet w wersji podstawowej, bez żadnych dodatków smakuje wyśmienicie. Jest to ciasto uniwersalne, sprawdzające się przy każdej okazji. Bez wątpienia goście będą zadowoleni, jeśli poczęstujemy ich herbatą/kawą z pysznym ciastem drożdżowym. Możliwe jest dodanie dowolnych dodatków, dzięki którym ciasto nabiera charakteru …

Czytaj więcej »

Smaczne potrawy z cukinią w roli głównej!

ciasto czekoladowe z cukinii

Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W zależności od odmian spotykamy ciemnozielone, jasne (nawet żółte) i pasiaste, podłużne i okrągłe. Oczywiście, wszystkie z nich nadają się do wykorzystywania w potrawach zarówno słonych jak i słodkich. To niepozorne warzywo zawiera wiele cennych właściwości …

Czytaj więcej »

Proste i smaczne desery z rabarbarem

deser z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego wielbiciele tego specyficznego cierpko-słodkiego warzywa muszą się spieszyć, by zdążyć nacieszyć się jego niebywałymi walorami smakowymi.  Z rabarbaru można przygotowywać przetwory i kompoty, ale najczęściej wykorzystuje się go do deserów. Rabarbar pod kruszonką Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu deserów z …

Czytaj więcej »

Smaki naszego dzieciństwa

Najpyszniejsze desery dzieciństwa

Wracając myślami do smaków dzieciństwa każdy z nas ma nieco inne wspomnienia. Wynika to głównie z regionu, w którym się wychowaliśmy oraz z dostępności produktów i kreatywności naszych rodziców lub dziadków. W czasach, kiedy sklepowe półki nie uginały się od nadmiaru produktów, a pomarańcze były towarem luksusowym, sprzedawanym jedynie w …

Czytaj więcej »

Jak skutecznie ograniczyć słodycze, czyli trudna sztuka umiaru

Jak skutecznie ograniczyć słodycze, czyli trudna sztuka umiaru

Kochamy słodycze, jednak niewielu z nas potrafi spożywać ich rozsądną ilość. Jak wiadomo, nadmiar cukru jest jednym z powodów tycia. Jednak wad słodkich rzeczy jest o wiele więcej: przede wszystkim powodują ospałość, uzależniają, a także zwiększają apetyt. Mimo tego, nie powinniśmy całkowicie rezygnować z cukru. Głównie dlatego, że radykalne zmiany …

Czytaj więcej »

Najdroższe przyprawy świata

szafran

Przyprawy znajdują się w każdej kuchni stanowiąc nieodłączny element różnych posiłków. Sól, czarny pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek czy też oregano to najczęściej wykorzystywane przyprawy, które nadają się idealnie do przyrządzania dań kuchni polskiej oraz europejskiej. Decydując się jednak na poznawanie smaków z nieco odleglejszych zakątków świata, należy zaopatrzyć …

Czytaj więcej »

Inspirująca ciecierzyca

Hummus

W czasach, gdy coraz więcej osób deklaruje przejście na dietę wegańską czy wegetariańską, niektóre z produktów roślinnych zyskały na popularności. Przykładem tego jest ciecierzyca, która jest doskonałym źródłem białka i stanowi produkt spożywczy o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Warto więc skorzystać z inspiracji na dania z ciecierzycy, nawet jeśli na co …

Czytaj więcej »

Szkolne przekąski: pyszne, zdrowe i niebanalne

Kanapkowe szaszłyki z mozzarellą i śliwkami kalifornijskimi

Powrót dzieci do szkoły to dla rodziców liczne wyzwania, także te kulinarne. Nie jeden rodzic głowi się, co zapakować swoim pociechom do szkolnej śniadaniówki, która przecież wcale nie musi być nudna. W związku z tym California Prune Board przygotowała dwa przepisy na szkolne przekąski: galaretki jabłkowo­- śliwkowe autorstwa blogerki Crust&Dust …

Czytaj więcej »