Archwium dla tagu: deser

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Tęczowy tort

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, California Prune Board przygotowała przepis na wykwintny, tęczowy tort ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam. Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki 14-16 porcji Czas przygotowania: 40 …

Czytaj więcej »

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa  oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze …

Czytaj więcej »

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z …

Czytaj więcej »

Andruty – słodki smak beztroski

Andruty

Niepozorne słodycze, jakimi są andruty, w jednej chwili przenoszą nas do czasów beztroskiego dzieciństwa. Tego jeszcze sprzed półek sklepowych uginających się pod ciężarem czekolad i ciastek. Nie liczyliśmy kalorii, nie znaliśmy haseł: indeks glikemiczny, dieta i nietolerancja laktozy. Słodkie, banalne w przygotowaniu i tanie – sprawdzą się, gdy mamy ochotę …

Czytaj więcej »

Marchewkowy zawrót głowy

Marchewka jest dobra na wszystko. Na co konkretnie? Na wątrobę, żołądek, naczynia krwionośne, wzrok. W 10 dekagramach tego warzywa jest tylko 10 kalorii, zatem sprawdzi się jako posiłek dla osób na różnego rodzaju dietach. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, …

Czytaj więcej »

Sezonowe owoce pod kruszonką

Wrzesień to czas zbiorów dojrzewających przez całe lato owoców. Na targach i bazarach dostępne są przepiękne, soczyste śliwki, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Doskonale smakują z owsiankami, dodane do jogurtu czy naleśników. Najlepiej jednak, kiedy użyjemy ich do przygotowania najprostszego i najszybszego deseru – owoców pod kruszonką.   składniki 4 – …

Czytaj więcej »

Smak dzieciństwa – domowy budyń waniliowy

Nieubłaganie zbliża się jesień, a to idealny czas na pyszny deser na ciepło, który poprawi nam nastrój i przeniesie do czasów dzieciństwa. Możemy go przyrządzić sami, z dostępnych w każdej kuchni składników. Okazuje się bowiem, że zrobienie domowej wersji przysmaku jest dziecinnie proste. Będzie zdrowiej i smaczniej niż ugotowanie gotowego …

Czytaj więcej »

Brownie, czyli genialna pomyłka

To, że nie można mu się oprzeć, potwierdzi każdy wielbiciel czekolady. Nie każdy jednak wie, że podobnie jak crêpes Suzette czy tarta Tatin, ciemnobrązowy smakołyk jest dziełem cudownego przypadku. Najbardziej prawdopodobna z historii prowadzi do Maine w USA, a dokładnie do kuchni pewnej bibliotekarki, pani Mildred „Brownie” Schrumpf. Przygotowując ciasto …

Czytaj więcej »

Daj się wpuścić w maliny

Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. …

Czytaj więcej »