Nie jest tajemnicą, że żyjemy w wyjątkowo niekorzystnych warunkach – nasze ciała chłoną szkodliwe substancje z wody, powietrza i pożywienia. Toksyny z kolei mają skłonność do odkładania się w skórze, włosach, jelitach, itd. Powody do zmartwień mają zwłaszcza mieszkańcy wielkich miast, którzy rzadko mają możliwość zmiany otoczenia na bardziej przyjazne. …
Czytaj więcej »Kasza jaglana? Najlepsza jesienią
Kasza jaglana powinna być podstawą wysoko odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo jest ona nazywana królową kasz, bo oprócz aromatycznego smaku, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. W połączeniu z natką pietruszki, papryką czy orzechami zapobiega …
Czytaj więcej »