Strona główna / Archwium dla tagu: dieta (strona 10)

Archwium dla tagu: dieta

Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Przede wszystkim odnosi się do zasad odżywiania się, ale jest także używany w węższym znaczeniu jako restrykcyjnie stosowane zasady komponowania posiłków, dzięki którym można osiągnąć spadek masy ciała. Dlatego oprócz np. diety śródziemnomorskiej – czyli opartej na warzywach i dobrych olejach oraz owocach morza, termin występuje także w zbitce np. Dieta South Beach – czyli konkretnie skategoryzowanym sposobie odżywiania.

8 super produktów dla przyszłych mam

Super produkty dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży niemal na okrągło są przestrzegane przed przeróżnymi produktami spożywczymi. Możliwość zatrucia, zaszkodzenia sobie lub dziecku, a nawet zagrożenie nadprogramowymi kilogramami – wszystko to uważnie przyglądać się codziennemu jadłospisowi. Kiedy już rozpoznamy zagrożenia, dobrze jest także poznać produkty, które służą organizmom zarówno matki, jak i jej dziecka.  O …

Czytaj więcej »

Dobre rady dietetyka na długą podróż

Jedzenie w samochodzie

Sezon urlopowy oznacza wyjazdy bliższe i dalsze. Aby dotrzeć w wymarzone miejsce, trzeba jednak spędzić kilka, czy nawet kilkanaście godzin w samochodzie, autokarze lub samolocie. Do tego zdarzają się korki na drodze, opóźnienia lotów i inne nieprzewidziane sytuacje. Co ze sobą zabrać, o czym pamiętać po drodze i czego unikać, …

Czytaj więcej »

Żeby chudnąć trzeba jeść

Jedz i chudnij

Równowaga pomiędzy ilością energii dostarczanej organizmowi a zużywanej przez niego gwarantuje prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych. Bilans dodatni prowadzi do nadwagi i otyłości. Nadmiar kalorii odkłada się bowiem w postaci tkanki tłuszczowej. Z kolei bilans ujemny powoduje, że organizm czerpie energię z tkanek. Skutkuje to redukcją masy ciała, a także pogorszeniem samopoczucia oraz spadkiem sprawności …

Czytaj więcej »

Aktywny wyjazd – co jeść, aby być w dobrej formie

Właściwe odżywianie podczas wycieczki

Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. …

Czytaj więcej »

Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw

Zupa krem z brokuła i kalafiora

Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad.  …

Czytaj więcej »

Kiedy jeść węglowodany proste?

Węglowodany po treningu

Węglowodany to niezbędny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Dają energię do ćwiczeń i przyspieszają regenerację mięśni po treningu. Osobom ćwiczącym zaleca się spożywanie nawet węglowodanów prostych, ale tylko bezpośrednio po treningu. Pozwalają one bowiem szybko uzupełnić ubytek energii. Dieta osób aktywnych fizycznie musi zawierać wszystkie składniki odżywcze, także tłuszcze i białka. Ze …

Czytaj więcej »

Rusz się na wiosnę

Aktywność fizyczna na wiosnę

Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić, wyjaśnia Małgorzata Chylewska, ekspert …

Czytaj więcej »

Najlepszy czas na zdrowe odżywianie

Warzywa na wiosnę

Codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, składniki mineralne, wapń, wysokowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają jednak przede wszystkim do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców oraz regularnej aktywności fizycznej. Ma to duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, nowotworów i choroby Alzheimera. By zapobiegać rozwojowi groźnych chorób i utrzymać organizm …

Czytaj więcej »

Musli z jogurtem – zdrowe śniadanie idealne na wiosnę i lato

Musli z jogurtem

Śniadanie to podstawa – wiedzą to wszyscy, ale teoria nie zawsze przekłada się na praktykę. Często w porannym pośpiechu starcza czasu tylko na kubek kawy, a to niedobrze, bo od pierwszego posiłku zależy nasza forma na cały dzień. Jak szybko i prosto przygotować pełnowartościowe śniadanie, radzi Małgorzata Chylewska, ekspert ds. …

Czytaj więcej »

Po pierwsze: umiar, czyli dietoterapeuta o zdrowiu

Umiar w diecie

Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić  bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Warto unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój, a na koniec – zadbać o żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy …

Czytaj więcej »