Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. …
Czytaj więcej »Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw
Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad. …
Czytaj więcej »Kiedy jeść węglowodany proste?
Węglowodany to niezbędny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Dają energię do ćwiczeń i przyspieszają regenerację mięśni po treningu. Osobom ćwiczącym zaleca się spożywanie nawet węglowodanów prostych, ale tylko bezpośrednio po treningu. Pozwalają one bowiem szybko uzupełnić ubytek energii. Dieta osób aktywnych fizycznie musi zawierać wszystkie składniki odżywcze, także tłuszcze i białka. Ze …
Czytaj więcej »Rusz się na wiosnę
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić, wyjaśnia Małgorzata Chylewska, ekspert …
Czytaj więcej »Najlepszy czas na zdrowe odżywianie
Codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, składniki mineralne, wapń, wysokowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają jednak przede wszystkim do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców oraz regularnej aktywności fizycznej. Ma to duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, nowotworów i choroby Alzheimera. By zapobiegać rozwojowi groźnych chorób i utrzymać organizm …
Czytaj więcej »Musli z jogurtem – zdrowe śniadanie idealne na wiosnę i lato
Śniadanie to podstawa – wiedzą to wszyscy, ale teoria nie zawsze przekłada się na praktykę. Często w porannym pośpiechu starcza czasu tylko na kubek kawy, a to niedobrze, bo od pierwszego posiłku zależy nasza forma na cały dzień. Jak szybko i prosto przygotować pełnowartościowe śniadanie, radzi Małgorzata Chylewska, ekspert ds. …
Czytaj więcej »Po pierwsze: umiar, czyli dietoterapeuta o zdrowiu
Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Warto unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój, a na koniec – zadbać o żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy …
Czytaj więcej »Adrenalina dla zuchwałych
Biegi survivalowe to wyzwanie wymagające od biegacza zarówno sporej dawki motywacji i determinacji, jak i przemyślanych treningów. W tym przypadku chodzi bowiem o to, że oprócz ścigania się, trzeba jeszcze pokonywać różne przeszkody. Aby dotrzeć na metę z poczuciem satysfakcji, konieczne jest więc solidne przygotowanie. Zdaniem fachowców na trening sprawnościowy warto wybrać kółka gimnastyczne, …
Czytaj więcej »Nawet 30–40 proc. nowotworów można uniknąć
Rak najczęściej diagnozowany jest u osób w średnim i starszym wieku. Jednak zmiany w komórkach, które prowadzą do nowotworu pojawiają się znacznie wcześniej. Lekarze podkreślają, że już w młodości można mieć wpływ na to, czy i w jakim kierunku dana choroba się rozwinie. Połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki stosowaniu się do wskazówek zawartych …
Czytaj więcej »Wiosenne nowalijki – za i przeciw
Z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na warzywne nowalijki. Przyjemnie jest popatrzeć na coraz weselsze półki w marketach i stragany na bazarach z młodziutką marchewką, ogórkami bez folii, sałatą, jędrnymi rzodkiewkami i zielonym szczypiorkiem. Wczesnowiosenne warzywa – świeże, smaczne, aromatyczne i kolorowe – zachęcają do zakupu, ale… Czy możemy je bezkarnie jeść? …
Czytaj więcej »