Kochamy słodycze, jednak niewielu z nas potrafi spożywać ich rozsądną ilość. Jak wiadomo, nadmiar cukru jest jednym z powodów tycia. Jednak wad słodkich rzeczy jest o wiele więcej: przede wszystkim powodują ospałość, uzależniają, a także zwiększają apetyt. Mimo tego, nie powinniśmy całkowicie rezygnować z cukru. Głównie dlatego, że radykalne zmiany …
Czytaj więcej »Cukier w święta? Tak, ale z umiarem
Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego odżywiania. W jaki sposób oraz w jakich ilościach spożywać cukier, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy na stole pojawia się …
Czytaj więcej »Jak wzmocnić słabe i cienkie włosy? Domowe sposoby, dieta i suplementacja
Są cienkie, słabe, przesuszone i bez objętości. Mają rozdwojone końcówki, brakuje im połysku i witalności. Na domiar złego codziennie obserwujesz ich ubytek, co zdecydowanie nie nastraja optymistycznie. Pora stanąć z problemem twarzą w twarz, przestać dzielić włos na czworo i szukać wymówek. Twoje włosy wołają o natychmiastową pomoc i już …
Czytaj więcej »Węgle, tłuszcze i białka – każdej diety cegiełka
Świat oszalał na punkcie diet, które w teorii mają pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że niektóre diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Każdą wybraną dietę należy przedyskutować ze specjalistami z zakresu żywienia, którzy racjonalnie ocenią jej wpływ na organizm. Codzienne żywienie powinno dostarczać niezbędnych …
Czytaj więcej »Właściwości lecznicze i zastosowanie oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, dlatego też znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pozyskuje się go poprzez tłoczenie prażonych lub surowych pestek dyni, dlatego też odznacza go ciemnozielony kolor. Dzięki zawartości sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych regularne spożycie tego oleju może wzmocnić organizm, a także …
Czytaj więcej »Miej serce dla swojego serca
Czasami wystarczą drobne zmiany w stylu życia, aby nasze serce działało prawidłowo i służyło przez wiele kolejnych lat. Zacznijmy od dziś. To nic nie kosztuje, a organ ten podziękuje nam swoją sprawnością. Niepokojące objawy Choroby serca zazwyczaj rozwijają się przez lata, początkowo nie dając niepokojących objawów. Gdy już jednak takie …
Czytaj więcej »Skuteczne i zdrowe odchudzanie – jak to połączyć?
Funkcjonowanie w ciągłym biegu i stresie, natłok spraw zawodowych, siedzący tryb pracy czy permanentne zmęczenie – istnieje wiele czynników, które potrafią skutecznie przeszkadzać w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Często z ich powodu zapominamy o właściwym odżywianiu, co może skutkować zbytnim przybraniem na wadze. Z drugiej strony, nie wszystkie działania odchudzające …
Czytaj więcej »Cukier jednak ok? Dietetycy obalają kolejne mity
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej …
Czytaj więcej »Zaburzenia odżywiania – plaga XXI wieku
XXI wiek to czas kultu ciała, który zaczyna ocierać się o chorobliwą obsesję na punkcie własnego wyglądu. Z każdej strony atakowani jesteśmy wyidealizowanymi, kompletnie oderwanymi od rzeczywistości wizerunkami szczupłych kobiet. Dostęp do mass mediów, kreujących taki zaburzony obraz kobiecości, utrwala taki sposób patrzenia na własną cielesność już u młodych dziewcząt. …
Czytaj więcej »Amarantus – zboże XXI wieku
W diecie każdego z nas bardzo istotnym makroskładnikiem są węglowodany. Jako główne źródło energii nie powinny być pomijane ani nadmierne ograniczane, jednak należy zadbać o odpowiednią ich jakość. Spożywanie węglowodanów prostych bardzo szybko dostarcza energii, jednak skutkuje równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi i brakiem długotrwałego uczucia sytości. W …
Czytaj więcej »