Dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie, szczególnie dla laików. Całkowita zmiana sposobu żywienia początkowo może wzbudzać przerażenie i dezorientację. Produkty zawierające gluten są powszechnie stosowane w przemyśle. Wystarczy sięgnąć po pierwszą lepszą rzecz z półki sklepowej. Okazuje się jednak, że istnieje mnóstwo sposobów, by dieta bezglutenowa była nie tylko zdrowa, …
Czytaj więcej »Objawy uczulenia na gluten – jak rozpoznać alergię na gluten?
Gluten to białko obecne w żywności produkowanej z pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia, które na przestrzeni lat stało się najczęstszym alergenem pokarmowym. Coraz więcej osób skarży się na problem z jego trawieniem. Nawet 25 proc. osób z alergią może mieć objawy uczulenia na gluten, a właściwie na gliadynę obecną w …
Czytaj więcej »Celiakia – choroba o wielu twarzach
Celiakia, mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci, jest coraz częściej diagnozowana u dorosłych. W większości przypadków o jej obecności nie świadczą problemy trawienne, lecz anemia, osteoporoza, bóle stawów i kości czy depresja. Celiakia (choroba trzewna) jest poważną chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. Główną przyczyną zmian chorobowych jest nietolerancja …
Czytaj więcej »Jak mądrze eliminować złe nawyki?
Zmęczenie, obniżenie nastroju, problemy ze zrzuceniem wagi? A może drażliwość, dyskomfort trawienny lub dolegliwości skórne? Zamiast kolejnej kawy, diety cud albo katorżniczego wysiłku warto przyjrzeć się bliżej własnemu organizmowi. Możliwe, że daje nam wyraźny sygnał ostrzegawczy przed sposobem odżywiania się, albo informuje o chorobie mającej podłoże autoimmunologiczne. Zacznijmy od najbardziej …
Czytaj więcej »Ziarenka mocy: chia, quinoa, amarantus
Tajemnicze rośliny, przysmaki Majów i Azteków, powracają z przytupem. Można je spotkać w artykułach o zdrowym odżywianiu, menu gwiazd i sportowców. Super food – jak są nazywane – zajmują także coraz szersze półki w działach ze zdrową żywnością, które są już niemal w każdym sklepie. Skąd ten szał na niezwykłe …
Czytaj więcej »Gluten – przyjaciel czy wróg?
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem …
Czytaj więcej »Profilaktyczne stosowanie diety bezglutenowej może mieć szkodliwe skutki
Większość osób stosujących dietę bezglutenową robi to mimo braku wskazań medycznych. Tym samym pozbawia swój organizm cennych składników odżywczych i naraża na poważne choroby. Zdaniem ekspertów dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu. Gluten to kompleks białkowy powstający po połączeniu mąki pszennej z wodą. Podobne kompleksy występują w mące owsianej, …
Czytaj więcej »Celiakia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia
Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez organizm, która może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Choroba trzewna bywa powodem anemii, niedożywienia i niepłodności. Zwiększa też …
Czytaj więcej »