Skłonność organizmu do produkowania zbyt dużej ilości cholesterolu może być dziedziczna, ale często jego nadmiar jest wynikiem niezdrowych nawyków żywieniowych. Zmiany w stylu życia, takie jak wprowadzenie zbilansowanej diety, regularne ćwiczenia i rzucenie palenia, to pierwsza linia obrony przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu nie daje objawów. Jedyny …
Czytaj więcej »Rola lecytyny w naszym organizmie
Lecytyna jest substancją tłuszczową występującą w takich produktach jak żółtka jaj, mięso, soja i niektóre warzywa. Być może widziałeś/aś ją na liście składników pakowanej żywności. Jest regularnie dodawany do przetworzonej żywności, aby zapobiec jej przedwczesnemu psuciu. Jest również stosowana w niektórych lekach. Możesz ją również znaleźć w aptekach, gdzie jest …
Czytaj więcej »Czy cholesterol może być korzystny dla zdrowia? Poznaj informacje o cholesterolu HDL
Dobry cholesterol, zły cholesterol: jaka jest różnica? Czym jest cholesterol HDL i LDL? Cholesterol HDL to „dobry cholesterol”. Krąży w krwiobiegu, usuwając w ten sposób szkodliwy cholesterol LDL z miejsc, w których nie powinno go być. Wysokie poziomy HDL zmniejszają ryzyko chorób serca, a niskie – znacznie je podnoszą. Co …
Czytaj więcej »