Strona główna / Archwium dla tagu: herbata

Archwium dla tagu: herbata

Imbir: wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przeciwwskazania do spożycia

jak spożywac imbir

Imbir to dosyć charakterystyczna przyprawa, która każdej potrawie nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. O ile na świecie możemy znaleźć ponad 140 gatunków tej rośliny, o tyle najbardziej popularną i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest imbir lekarski. Dlaczego jednak powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu imbir i w jakiej postaci najlepiej go …

Czytaj więcej »

Herbata Loyd Earl Grey – dlaczego warto pić?

Herbata Loyd Earl Gray

Herbata obok kawy jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Większość osób chętnie sięga po czarną odmianę herbaty, która ma wyrazisty smak i doskonale pobudza. Jednym z rodzajów czarnej herbaty jest odmiana Earl Gray, która ma delikatny zapach dzięki aromatyzacji bergamotką. Warto też pamiętać, że podobnie jak odmiany zielona …

Czytaj więcej »

Zioła dobre na wszystko

wiosenne zioła

Moda na zdrowy styl życia i naturalność panuje już od kilku lat. Wraz z racjonalnym żywieniem do łask powróciły zioła- receptury naszych babć krążą na blogach i forach  internetowych. Możemy dowiedzieć się z nich jak samodzielnie zrobić maskę do włosów, wywar z jakich roślin pić by poprawić cerę oraz jakie …

Czytaj więcej »

Czerwona herbata – sposób na figurę i pamięć

Czerwona herbata

Żadne sztuczne suplementy diety nie są tak skuteczne, jak natura. Osoby, które zmagają się z nadwagą powinny sięgnąć po czerwoną herbatę. Jej gorzki smak można z łatwością zniwelować dodatkiem aromatów, a jej dobroczynne właściwości są nie do przecenienia. Czerwona herbata poddawana jest stosunkowo krótkiej fermentacji. To właśnie dlatego zawarte w …

Czytaj więcej »

ABC parzenia herbaty

Parzenie herbaty

W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany? W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy …

Czytaj więcej »

Rośnie sprzedaż napojów bezalkoholowych

Łączna wartość rynku napojów bezalkoholowych przekroczyła 12 mld zł, a najbardziej wartościową kategorią są napoje gazowane. Rynek charakteryzuje się silną sezonowością – w lecie sprzedaje się ich o 50 proc. więcej niż w chłodnych miesiącach. Popularnością cieszą się przede wszystkim napoje takie jak cola, które odpowiadają za 60 proc. całości sprzedaży napojów gazowanych. …

Czytaj więcej »

Ile wody? Dietetyk obala kilka mitów

Woda ze strumienia

Organizm można nawadniać nie tylko pijąc wodę mineralną. W dzienny bilans płynów można włączyć także te pochodzące z pożywienia, np. owoców i warzyw. Wbrew powszechnym opiniom nawadnia także kawa i herbata, pod warunkiem że są pite regularnie. Zgodnie z zaleceniami kobiety powinny codziennie dostarczać organizmowi 2 l płynów, a mężczyźni – 2,5.  Spożycie wody, podobnie …

Czytaj więcej »

Zielona herbata z miętą, czyli marokańska inspiracja

Nigdzie herbata nie smakuje tak, jak w Maroku. Słodka, a zarazem orzeźwiająca, daje wytchnienie podczas upałów. Marokańczycy celebrują wspólną herbatę: ceremoniał wymaga, żeby parzenie i picie odbywało się w milczeniu. Czas na rozmowy jest potem. Gorący napój podnosi temperaturę ciała, a więc przynosi ulgę od upałów. Jeśli pod ręką nie …

Czytaj więcej »