Archwium dla tagu: imbir

Imbir: wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przeciwwskazania do spożycia

jak spożywac imbir

Imbir to dosyć charakterystyczna przyprawa, która każdej potrawie nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. O ile na świecie możemy znaleźć ponad 140 gatunków tej rośliny, o tyle najbardziej popularną i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest imbir lekarski. Dlaczego jednak powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu imbir i w jakiej postaci najlepiej go …

Czytaj więcej »

Kuchnię, w której nie ma przypraw, należy natychmiast zburzyć

przyprawy w kuchni

Przyprawy są produktem obowiązkowym w każdej kuchni. Nie zawierają wartości odżywczych, mimo to są niezbędne do większości potraw i nadają im odpowiedni aromat oraz smak. Zapoczątkowały one historię kulinarniów sensu stricte. Dzięki ich użyciu przygotowane potrawy nie miały tylko zaspokoić głód, ale także dobrze smakować. Co chyba wcale nie dziwi, …

Czytaj więcej »

Z kaszlem da się wygrać?

Miód na kaszel

Kaszel – najczęściej towarzyszący nam objaw chorobowy. Towarzyszy nam podczas przeziębienia, w okresie rekonwalescencji, czasami podczas wysiłku, bywa też powodowany przez suche powietrze, klimatyzację, kurz lub alergeny, a także zanieczyszczenia znajdujące się we wdychanym przez nas powietrzu. Kaszel należy także do jednych z najbardziej męczących symptomów. Zdarza się, że przerywa …

Czytaj więcej »