Strona główna / Archwium dla tagu: jedzenie

Archwium dla tagu: jedzenie

Blog kulinarny – czy warto go prowadzić?

Zdjęcie na blog

Branża kulinarna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Wszystko za sprawą coraz większej liczby blogów kulinarnych – jednej z najpowszechniejszych form dziennika internetowego. Ma to oczywiście wiele zalet, ale trudno ukryć, że zdobycie rzeszy odbiorców przy takiej konkurencji nie jest łatwe. Sprawdź, dlaczego warto prowadzić bloga kulinarnego. Miłość do …

Czytaj więcej »

Nowy trend, czyli obiad na zakupach

Obiad na zakupach

Współczesne galerie handlowe pełnią dziś nie tylko funkcję sprzedażową, ale także rozrywkową. Coraz częściej są miejscem spotkań i wspólnego spędzania czasu dla całych rodzin. Trend ten sprawił, że oferta domów towarowych uległa pewnym przeobrażeniom – poza sklepami pojawiają się w nich miejsca do odpoczynku oraz przestrzeń, w której można zjeść …

Czytaj więcej »

Dlaczego warto celebrować posiłki?

Stół elegancko nakryty

Żyjemy w ciągłym pośpiechu i zapominamy o celebrowaniu posiłków. To duży błąd, bo nasz organizm potrzebuje czasu na przetrawienie pokarmu. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak i to, jak jemy. Szczególnie ważne są obiady. Kiedyś rodziny wspólnie zasiadały do stołu, by rozkoszować się posiłkiem i dzielić się ze sobą …

Czytaj więcej »

Je się uszami

słuch przy jedzeniu

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością …

Czytaj więcej »

Jak nie marnować jedzenia?

marnowanie jedzenia

35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia – wynika z raportu przygotowanego przez Polską Federację Banków Żywności. Do jednego z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. Jak ograniczyć …

Czytaj więcej »

Jak zaoszczędzić 200 zł miesięcznie, czyli 10 sposobów na mądre gospodarowanie żywnością

Jak nie marnować jedzenia

Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na …

Czytaj więcej »

Przybywa biokonsumentów

Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W ten sposób chcą dbać o zdrowie swoje i bliskich. Ekologiczną żywność kupują nie tylko w supermarketach i osiedlowych sklepach, lecz także na lokalnych bazarkach. …

Czytaj więcej »

Co jedzą geniusze?

Zapomniałeś przesłać szefowi ważnych dokumentów, nie możesz skupić się na analizie danych w raporcie? Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu. Kupisz je w większości sklepów spożywczych. Dobra pamięć i umiejętność koncentrowania się na wykonywanych zadaniach są niezbędne do osiągania sukcesów w pracy i szkole. Korzystny wpływ na …

Czytaj więcej »

Rodos – w krainie boga Słońca

Zatoka Anthony Quinna

Grecja jest jednym z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wypraw. Słońce, wino, wspaniałe plaże, serdeczni ludzie i, przede wszystkim, przepyszne jedzenie. Wszystkim zwolennikom urlopu w takiej wersji warto polecić Rodos, wyspę, na której słońce operuje przez 300 dni w roku. Pierwsze wrażenie? Gorąco. Nie pomaga nawet morska bryza. W szczycie sezonu temperatury …

Czytaj więcej »