Archwium dla tagu: kolacja

Kurczak w maślance, czyli przepis dla trzymających dietę

Lekki kurczak w maślance

Kolejny szybki pomysł na szybką i dietetyczną kolację. Minimum składników, chude mięso, orzeźwiająca marynata i patelnia grillowa (albo grill elektryczny) – i gotowe. Kurczak w maślance to świetna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznych, acz lekkich przepisów. Kurczak w maślance składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej wolnowybiegowego) 3/4 szklanki …

Czytaj więcej »

Zupa na start – rozgrzewający pomysł na śniadanie

Zupa na śnaidanie

Przyzwyczailiśmy się traktować zupy jako danie obiadowe, ewentualnie kolacyjne. Na śniadanie częściej jadamy tradycyjne kanapki, owsiankę czy zupy mleczne. Tymczasem lekka zupa warzywna to nie tylko sycący i rozgrzewający, ale i niezwykle zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. W okresie jesiennym i zimowym warto zastąpić jajecznicę i tosty talerzem rozgrzewającej zupy …

Czytaj więcej »

Przepis na romantyczną randkę

Kolacja dla dwojga

Zbliża się ważna rocznica Waszego związku? Myślisz o tym, by oświadczyć się ukochanej osobie? A może, po prostu, w ramach celebracji codzienności chcesz zaplanować romantyczną randkę tylko we dwoje? By się udało, musisz mieć dobry plan. Szukasz inspiracji? Nie ma problemu. Oto kilka inspirujących scenariuszy, które są po prostu skazane …

Czytaj więcej »

Kultowy chłodnik w trzech odsłonach

Chłodnik na lato

Pełne witamin chłodniki są doskonałym wyborem na letnie, upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na posiłek nad parującym talerzem zupy. Równie dobrze zaspokajają głód, a ponadto pomagają obniżyć temperaturę ciała, kiedy marzymy tylko o przyjemnym ochłodzeniu się. Nic więc dziwnego, że kultowy chłodnik z botwiny doczekał się wielu odsłon, które …

Czytaj więcej »

Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw

Zupa krem z brokuła i kalafiora

Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad.  …

Czytaj więcej »

Ostatnia chwila na szparagi

Szparagi

Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …

Czytaj więcej »

Kaszotto dla zapracowanych

Kaszotto dla zapracowanych

Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …

Czytaj więcej »

Prosta zupa z tortellini

Prosta zupa tortellini i kurczak

Do czego wykorzystać ugotowane mięso z kurczaka? To problem, z którym od czasu do czasu mierzy się każdy z nas. Dlatego dziś proponujemy prostą zupę, do której możemy dodać ten „kłopotliwy” składnik. W połączeniu gotowymi uszkami tortellini i liśćmi szpinaku, otrzymujemy rozgrzewające i pyszne danie, które pozwoli nam przetrwać trudne …

Czytaj więcej »

Śródziemnomorski łosoś z rozmarynowymi ziemniakami

Dania z rybą w roli głównej, zwłaszcza modnym ostatnio łososiem, wydają się nudne. Wcale jednak nie musi tak być. By przygotować pyszny obiad, wystarczy zasięgnąć inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jej bazą są oliwki, oliwa z oliwek, czosnek oraz pomidory. I to właśnie …

Czytaj więcej »

Prosty quiche z warzywami

Quiche często mylony jest z tartą, głównie dlatego, że  jedno i drugie jest rodzajem wypieku w formie placka składającego się (najczęściej) z kruchego ciasta i nadzienia. Różnica polega na tym, że quiche zawsze jest wytrawny (trata może być deserem) i zalany jajeczno-śmietanową masą. Jego nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, …

Czytaj więcej »