Dania na wynos, fast foody i street foody przeżywają obecnie swoją drugą młodość i stają się coraz bardziej popularne – szacuje się, że za kilka lat ponad połowa kupowanego jedzenia będzie zamawiana właśnie przez Internet. Ich szybkie przygotowanie i smak zachęcają coraz więcej osób. Niemniej dań dostępnych na rynku jest …
Czytaj więcej »Smak Włoch – jak zrobić alla parmigiana?
Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na Alla Parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracji Al Capone. Alla Parmigiana Składniki: 2 okrągłe plastry cukinii 2 …
Czytaj więcej »Krótka historia pizzy
To jedno z najbardziej kosmopolitycznych, powszechnych dań. Je się ją pod różnymi szerokościami geograficznymi, wzbogaca regionalnymi dodatkami i ulubionymi sosami. Łączy w sobie feerię smaków ze stosunkowo niską ceną. I tak, jak na początku swojego istnienia – pizza jest przysmakiem dostępnym dla każdego. Bez niej nie wyobrażamy sobie męskiego spotkania …
Czytaj więcej »Humor, słońce i Kuchnia Dantego, czyli Włosi w Warszawie
Powiedzieć, ze Kuchnia Dantego jest książką kucharską, to jak nic nie powiedzieć. Bo to wydawnictwo zupełnie inne od wszystkiego, co zazwyczaj można spotkać w dziale: kulinaria. I nie dlatego, że nie zawiera kolorowych zdjęć przygotowywanych potraw. Zamiast suchych przepisów otrzymujemy historię dwóch Włochów, dla których kuchnia jest częścią życia, podobnie …
Czytaj więcej »