Strona główna / Archwium dla tagu: kulinaria

Archwium dla tagu: kulinaria

Praga i Budapeszt na weekend

Most Karola, Praga

Naprawdę nie trzeba wydawać wielu pieniędzy na krótki wyjazd i zmianę otoczenia. City break można spędzić w jednej z tańszych europejskich stolic, której atrakcje niezmiennie zachwycają turystów, i to nie tylko tych z Europy. Oto kilka wskazówek, jak spędzić miły i budżetowy weekend w Pradze lub Budapeszcie. Podstawowe koszty Dojazd …

Czytaj więcej »

Kulinarna przygoda na ulicach Europy

Street food Europy

City break w jednej z europejskich stolic to dobry sposób na zamknięcie sezonu urlopowego. By wgryźć się w miejscowy klimat, warto podczas spaceru ulicami miasta rozejrzeć się za food truckiem serwującym lokalne specjały. Centrum lotnicze Sky4Fly.net prezentuje 5 ulicznych przysmaków, których musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w jednej z europejskich metropolii. …

Czytaj więcej »

Za co kochamy Francję?

Paryż po zachodzie słońca

Uwielbiamy purée, a do zdjęć zawsze pozujemy en face. À propos fotografii doskonale wiemy też, że robienie ich przez kogoś innego, niż my sami, jest w tej chwili passé. Chętnie chodzimy na rendez-vous, podczas których zawzięcie przestrzegamy zasad savoir-vivre’u, by nie zaliczyć przed ukochanym lub ukochaną wstydliwego faux pas… Czy …

Czytaj więcej »

7 rzeczy, które koniecznie musisz zrobić w te wakacje

Poznawaj ludzi

Nieważne, czy wakacje spędzasz w domu czy na plaży. Niech te wakacje upłyną pod znakiem nowych doświadczeń, nowych umiejętności i nowych ludzi. To będzie czas dla ciebie. Zrób coś, czego nigdy nie robiłeś Nie trać czasu na oglądanie kotków w internecie albo kolejny sezon serialu. Wykorzystaj wolny czas na odkrywanie …

Czytaj więcej »

Świeża rybka w centrum Warszawy

Jeżeli lubicie ryby, a panierowana tilapia nie jest szczytem Waszych kulinarnych marzeń, stołeczne targowisko z pewnością stanie się celem Waszych łowów. W połowie listopada przy pl. Powstańców Warszawy odbył się pierwszy Targ Rybny. W słodkowodnych i morskich specjałach można będzie od tej pory przebierać w każdy piątek w godz. 12.00–20.00. …

Czytaj więcej »

Magda Gessler wydaje nowy przewodnik kulinarny

Magda Gessler napisała kolejny przewodnik kulinarny po Polsce. Tym razem zabiera czytelników do 151 najlepszych rodzimych hoteli i restauracji. Restauratorka szczególnie mocno rekomenduje firmy rodzinne, które odznaczają się wyjątkowym klimatem i podejściem do gości. Nowa książka Magdy Gessler to efekt blisko czterech lat kulinarnych podróży po Polsce. Restauratorka twierdzi, że od czasu, …

Czytaj więcej »

Rodos – w krainie boga Słońca

Zatoka Anthony Quinna

Grecja jest jednym z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wypraw. Słońce, wino, wspaniałe plaże, serdeczni ludzie i, przede wszystkim, przepyszne jedzenie. Wszystkim zwolennikom urlopu w takiej wersji warto polecić Rodos, wyspę, na której słońce operuje przez 300 dni w roku. Pierwsze wrażenie? Gorąco. Nie pomaga nawet morska bryza. W szczycie sezonu temperatury …

Czytaj więcej »

Zdrowe grillowanie

Zwyczaj grillowania dotarł do nas z Zachodu, ale  przyjął się jak swój. Wypoczynek w ogrodzie lub na działce, przy uczcie z mięsem i kiełbaskami w rolach głównych, który jest odpowiednikiem amerykańskiego barbecue, stał się jednym z popularniejszych sposobów spędzania letnich wieczorów przez Polaków. Czy jednak spotkania przy ruszcie nie szkodzą …

Czytaj więcej »

Jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych smaków

Karol Okrasa

Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – uważa Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej …

Czytaj więcej »