Naturalne rozwiązania to często te najlepsze. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o wzmacnianie odporności i przygotowywanie naszego organizmu na chłodniejsze, jesienno-zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych owoców, po które warto sięgać o każdej porze roku są maliny. Poza sezonem letnim nie mamy dostępu do ich świeżej wersji, ale możemy …
Czytaj więcej »Pożegnanie wakacji: sałatka z wątróbką i malinami
Koniec sierpnia to czas, kiedy z bazarków i sklepowych skrzyń znikają ostatnie jagody czy truskawki, a nasze kubki smakowe pomału przygotowują się na festiwal jesiennych doznań. Zanim jednak w kuchniach zagości zapach pieczonej dyni, orzechowej szarlotki bądź duszonych grzybów, warto godnie pożegnać odchodzące lato. Oprócz truskawek i jagód, owocowym symbolem …
Czytaj więcej »Brownie, czyli genialna pomyłka
To, że nie można mu się oprzeć, potwierdzi każdy wielbiciel czekolady. Nie każdy jednak wie, że podobnie jak crêpes Suzette czy tarta Tatin, ciemnobrązowy smakołyk jest dziełem cudownego przypadku. Najbardziej prawdopodobna z historii prowadzi do Maine w USA, a dokładnie do kuchni pewnej bibliotekarki, pani Mildred „Brownie” Schrumpf. Przygotowując ciasto …
Czytaj więcej »Daj się wpuścić w maliny
Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. …
Czytaj więcej »