Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu? Mrożenie …
Czytaj więcej »Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?
Rocznie na świecie jest marnotrawione 1,3 mld t żywności, z czego 9 mln t – w Polsce. Najwięcej jedzenia w naszym kraju marnuje się na etapie produkcji (6,6 mln t w ciągu roku). Ponad 2 mln t zmarnowanej żywności to „zasługa” konsumentów. Za pozostałe 350 tys. t odpowiadają m.in. sieci …
Czytaj więcej »Jak nie marnować jedzenia?
35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia – wynika z raportu przygotowanego przez Polską Federację Banków Żywności. Do jednego z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. Jak ograniczyć …
Czytaj więcej »Jak zaoszczędzić 200 zł miesięcznie, czyli 10 sposobów na mądre gospodarowanie żywnością
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na …
Czytaj więcej »