Strona główna / Archwium dla tagu: na słodko

Archwium dla tagu: na słodko

Tłusty czwartek – jak świętuje świat?

pączki na tłusty czwartek

Puszyste pączki, kruche faworki, domowe oponki – katalog ulubionych słodkości Polaków mieści naprawdę sporo smakołyków. Tym bardziej nie dziwi popularność tłustego czwartku, dnia w którym liczenie kalorii i troska o idealną figurę odchodzą na dalszy plan. Skąd wzięła się nad Wisłą ta słodka tradycja i jak ostatnie chwile karnawału obchodzone …

Czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

jak zrobić ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe kojarzy nam się zwykle z babcinymi wypiekami, czyli niedoścignionym kulinarnym wzorem do naśladowania. Na efekt końcowy wpływa naprawdę wiele czynników, zaś najważniejszym wydaje się temperatura. A pozostałe elementy sekretnej recepty? Jest ich kilka i warto je znać aby zachwycić swoją babcię smakiem własnego drożdżowca. Tajemnica składników Podstawowe składniki …

Czytaj więcej »

Inspirująca ciecierzyca

Hummus

W czasach, gdy coraz więcej osób deklaruje przejście na dietę wegańską czy wegetariańską, niektóre z produktów roślinnych zyskały na popularności. Przykładem tego jest ciecierzyca, która jest doskonałym źródłem białka i stanowi produkt spożywczy o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Warto więc skorzystać z inspiracji na dania z ciecierzycy, nawet jeśli na co …

Czytaj więcej »

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Tęczowy tort

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, California Prune Board przygotowała przepis na wykwintny, tęczowy tort ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam. Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki 14-16 porcji Czas przygotowania: 40 …

Czytaj więcej »

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa  oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze …

Czytaj więcej »

Drugie śniadanie ze śliwką w roli głównej

Śliwki to jeden z owocowych symboli września. W dniu powrotu do szkoły warto pomyśleć o tym, jak wykorzystać sezonowe dobro wykorzystać do przekąsek na drugie śniadanie. Dwie propozycje – na słodko i na słono – nie tylko będą pysznym uzupełnieniem dnia pełnego wyzwań, ale i solidną dawką energii. A, żeby …

Czytaj więcej »

Andruty – słodki smak beztroski

Andruty

Niepozorne słodycze, jakimi są andruty, w jednej chwili przenoszą nas do czasów beztroskiego dzieciństwa. Tego jeszcze sprzed półek sklepowych uginających się pod ciężarem czekolad i ciastek. Nie liczyliśmy kalorii, nie znaliśmy haseł: indeks glikemiczny, dieta i nietolerancja laktozy. Słodkie, banalne w przygotowaniu i tanie – sprawdzą się, gdy mamy ochotę …

Czytaj więcej »

Marchewkowy zawrót głowy

Marchewka jest dobra na wszystko. Na co konkretnie? Na wątrobę, żołądek, naczynia krwionośne, wzrok. W 10 dekagramach tego warzywa jest tylko 10 kalorii, zatem sprawdzi się jako posiłek dla osób na różnego rodzaju dietach. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, …

Czytaj więcej »

Sezonowe owoce pod kruszonką

Wrzesień to czas zbiorów dojrzewających przez całe lato owoców. Na targach i bazarach dostępne są przepiękne, soczyste śliwki, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Doskonale smakują z owsiankami, dodane do jogurtu czy naleśników. Najlepiej jednak, kiedy użyjemy ich do przygotowania najprostszego i najszybszego deseru – owoców pod kruszonką.   składniki 4 – …

Czytaj więcej »

Smak dzieciństwa – domowy budyń waniliowy

Nieubłaganie zbliża się jesień, a to idealny czas na pyszny deser na ciepło, który poprawi nam nastrój i przeniesie do czasów dzieciństwa. Możemy go przyrządzić sami, z dostępnych w każdej kuchni składników. Okazuje się bowiem, że zrobienie domowej wersji przysmaku jest dziecinnie proste. Będzie zdrowiej i smaczniej niż ugotowanie gotowego …

Czytaj więcej »