Strona główna / Archwium dla tagu: odżywianie (strona 2)

Archwium dla tagu: odżywianie

Cukier w święta? Tak, ale z umiarem

świąteczne łakocie

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego odżywiania. W jaki sposób oraz w jakich ilościach spożywać cukier, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy na stole pojawia się …

Czytaj więcej »

Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują

jesienne warzywa

Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak …

Czytaj więcej »

Węgle, tłuszcze i białka – każdej diety cegiełka

składniki diety

Świat oszalał na punkcie diet, które w teorii mają pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że niektóre diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Każdą wybraną dietę należy przedyskutować ze specjalistami z zakresu żywienia, którzy racjonalnie ocenią jej wpływ na organizm. Codzienne żywienie powinno dostarczać niezbędnych …

Czytaj więcej »

Właściwości lecznicze i zastosowanie oleju z pestek dyni

olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, dlatego też znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pozyskuje się go poprzez tłoczenie prażonych lub surowych pestek dyni, dlatego też odznacza go ciemnozielony kolor. Dzięki zawartości sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych regularne spożycie tego oleju może wzmocnić organizm, a także …

Czytaj więcej »

Zaburzenia odżywiania – plaga XXI wieku

zaburzenia odżywiania

XXI wiek to czas kultu ciała, który zaczyna ocierać się o chorobliwą obsesję na punkcie własnego wyglądu. Z każdej strony atakowani jesteśmy wyidealizowanymi, kompletnie oderwanymi od rzeczywistości wizerunkami szczupłych kobiet. Dostęp do mass mediów, kreujących taki zaburzony obraz kobiecości, utrwala taki sposób patrzenia na własną cielesność już u młodych dziewcząt. …

Czytaj więcej »

Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?

witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana. Witamina C …

Czytaj więcej »

Łuszczyca to choroba dietozależna

Łuszczyca

Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w każdym wieku. Do ograniczenia jej objawów czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Osoby chore powinny wyeliminować z codziennego jadłospisu warzywa psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory, bakłażany i kolorowy pieprz, a także wieprzowinę, tłustą …

Czytaj więcej »

Dlaczego warto ograniczać mięso?

Jedzmy mniej mięsa

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 gramów. W komponowaniu jadłospisu warto jednak uwzględnić pewną jego ilość. Mięso bowiem jest również źródłem cennych składników, takich jak żelazo, selen czy witamina B12. Obawy konsumentów nasiliły …

Czytaj więcej »

Kosmetologia zimą, czyli zabiegi polecane przez specjalistów

zabiegi zimą

Zima to bardzo dobry czas na zabiegi medycyny estetycznej. Dzięki temu, że skóra nie jest narażona na intensywne promieniowanie słoneczne, zmniejsza się ryzyko powstania przebarwień, ewentualne rany i obrzęki lepiej się goją, a organizm szybciej dochodzi do formy. Bardzo wskazane są zabiegi z wykorzystaniem kwasów, a także mezoterapia igłowa z odpowiednią dawką substancji odżywczych. …

Czytaj więcej »