Archwium dla tagu: odżywianie

Węgle, tłuszcze i białka – każdej diety cegiełka

składniki diety

Świat oszalał na punkcie diet, które w teorii mają pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że niektóre diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Każdą wybraną dietę należy przedyskutować ze specjalistami z zakresu żywienia, którzy racjonalnie ocenią jej wpływ na organizm. Codzienne żywienie powinno dostarczać niezbędnych …

Czytaj więcej »

Właściwości lecznicze i zastosowanie oleju z pestek dyni

olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, dlatego też znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pozyskuje się go poprzez tłoczenie prażonych lub surowych pestek dyni, dlatego też odznacza go ciemnozielony kolor. Dzięki zawartości sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych regularne spożycie tego oleju może wzmocnić organizm, a także …

Czytaj więcej »

Zaburzenia odżywiania – plaga XXI wieku

zaburzenia odżywiania

XXI wiek to czas kultu ciała, który zaczyna ocierać się o chorobliwą obsesję na punkcie własnego wyglądu. Z każdej strony atakowani jesteśmy wyidealizowanymi, kompletnie oderwanymi od rzeczywistości wizerunkami szczupłych kobiet. Dostęp do mass mediów, kreujących taki zaburzony obraz kobiecości, utrwala taki sposób patrzenia na własną cielesność już u młodych dziewcząt. …

Czytaj więcej »

Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?

witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana. Witamina C …

Czytaj więcej »

Łuszczyca to choroba dietozależna

Łuszczyca

Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w każdym wieku. Do ograniczenia jej objawów czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Osoby chore powinny wyeliminować z codziennego jadłospisu warzywa psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory, bakłażany i kolorowy pieprz, a także wieprzowinę, tłustą …

Czytaj więcej »

Dlaczego warto ograniczać mięso?

Jedzmy mniej mięsa

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 gramów. W komponowaniu jadłospisu warto jednak uwzględnić pewną jego ilość. Mięso bowiem jest również źródłem cennych składników, takich jak żelazo, selen czy witamina B12. Obawy konsumentów nasiliły …

Czytaj więcej »

Kosmetologia zimą, czyli zabiegi polecane przez specjalistów

zabiegi zimą

Zima to bardzo dobry czas na zabiegi medycyny estetycznej. Dzięki temu, że skóra nie jest narażona na intensywne promieniowanie słoneczne, zmniejsza się ryzyko powstania przebarwień, ewentualne rany i obrzęki lepiej się goją, a organizm szybciej dochodzi do formy. Bardzo wskazane są zabiegi z wykorzystaniem kwasów, a także mezoterapia igłowa z odpowiednią dawką substancji odżywczych. …

Czytaj więcej »

Co jeść zimą?

Co jeść zimą

Zimą czujemy się osłabieni, rozdrażnieni i apatyczni. Niskie temperatury powodują również, że organizm zaczyna się domagać większej ilości pożywienia – najczęściej bardziej kalorycznego. By wspomóc nasz układ odpornościowy i pozostać pełnym energii, warto jednak nieco zmodyfikować swoje menu. Podstawą powinny być produkty, które dostarczają witaminy D3, kwasów omega-3 i antyoksydantów. W diecie nie może …

Czytaj więcej »

Jak biesiadować, żeby nie przytyć?

wigilia Jak nie przytyć podczas świąt

Podczas świąt trudno się oprzeć pokusie tradycyjnych potraw i łatwo przesadzić z ilością. Dlatego dietetycy przede wszystkim zalecają umiar oraz zwracanie uwagi na to, co jemy i w jakich ilościach. Warto też zastosować kilka trików, dzięki którym przysmaki będą mniej kaloryczne, a nasz układ pokarmowy nie będzie przeciążony.  – Święta są bardzo newralgicznym punktem dla wszystkich …

Czytaj więcej »