Strona główna / Archwium dla tagu: Omega-3

Archwium dla tagu: Omega-3

Żywność z konopi – dlaczego warto włączyć ją do diety

Ziarna konopi zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, w proporcjach, które odpowiadają naturalnym potrzebom organizmu ludzkiego. Są bogatym źródłem protein, witamin, minerałów, fitosteroli czy barwników roślinnych. Możemy kupić nasiona (siemię) konopne, jak i tłoczony z nich olej. Dostępne są także konopne słodycze, miody, kawy czy makarony. Nienasycone kwasy tłuszczowe Największym …

Czytaj więcej »

Co należy wiedzieć o oleju z wiesiołka

olej z wiesiołka

Przepiękne żółte kwiaty to znak rozpoznawczy wiesiołka, którego można spotkać głównie na polskich polach oraz łąkach. Ta niepozornie wyglądająca roślina posiada dosyć szeroki wachlarz prozdrowotnych właściwości, jednak znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Sekretem mocy tej niezwykłej rośliny są znajdujące się w niej nienasycone …

Czytaj więcej »

Co jeść zimą?

Co jeść zimą

Zimą czujemy się osłabieni, rozdrażnieni i apatyczni. Niskie temperatury powodują również, że organizm zaczyna się domagać większej ilości pożywienia – najczęściej bardziej kalorycznego. By wspomóc nasz układ odpornościowy i pozostać pełnym energii, warto jednak nieco zmodyfikować swoje menu. Podstawą powinny być produkty, które dostarczają witaminy D3, kwasów omega-3 i antyoksydantów. W diecie nie może …

Czytaj więcej »

Ziarenka mocy: chia, quinoa, amarantus

deser z nasion chia

Tajemnicze rośliny, przysmaki Majów i Azteków, powracają z przytupem. Można je spotkać w artykułach o zdrowym odżywianiu, menu gwiazd i sportowców. Super food – jak są nazywane – zajmują także coraz szersze półki w działach ze zdrową żywnością, które są już niemal w każdym sklepie. Skąd ten szał na niezwykłe …

Czytaj więcej »

D3 podstawą jesiennej suplementacji

Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3. Mimo mody na zdrowy …

Czytaj więcej »

Co jedzą geniusze?

Zapomniałeś przesłać szefowi ważnych dokumentów, nie możesz skupić się na analizie danych w raporcie? Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu. Kupisz je w większości sklepów spożywczych. Dobra pamięć i umiejętność koncentrowania się na wykonywanych zadaniach są niezbędne do osiągania sukcesów w pracy i szkole. Korzystny wpływ na …

Czytaj więcej »