Kawa jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej znanych napojów na świecie. Każdy smakosz ma nie tylko ulubiony gatunek kawy, ale także sposób jej przyrządzenia. W zależności od humoru czy pory dnia można wybierać pomiędzy intensywnym espresso, kremowym cappuccino, subtelną latte, delikatną americano i wieloma innymi rodzajami. W zimie jednak chętniej …
Czytaj więcej »Elektryczny dziadek do orzechów – wygoda i funkcjonalność w kuchni
Zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne elektryczne dziadki do orzechów przydają się w każdym domu, szczególnie w mieszkaniach amatorów domowych ciast, ciasteczek oraz tortów. Tradycyjne dziadki do orzechów jako ozdoba kuchni Podobnie, jak chlebak drewniany albo słoiczki z przyprawami, tak i tradycyjny dziadek do orzechów spełnia funkcje praktyczne oraz dekoracyjne – …
Czytaj więcej »Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe
Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje wielu dietetyków, którzy uważają je za istotny element diet odchudzających. Przede wszystkim masło orzechowe stanowi ciekawe, ale i zdrowe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Czy masło orzechowe odchudza? Właściwości masła orzechowego W opozycji do popularnych kremów czekoladowych …
Czytaj więcej »Białko w diecie wegetarian – najlepsze wegetariańskie produkty białkowe
Wraz z wiekiem białko staje się coraz ważniejsze w utrzymywaniu masy mięśniowej, aby móc pozostać aktywnym, unikać kontuzji i wspierać zdrowy układ odpornościowy. Wybór białek pochodzących z innych źródeł niż mięso może być dobrym pomysłem nie tylko ze względów zdrowotnych czy etycznych. Wiele z nich kosztuje mniej, a jeśli masz …
Czytaj więcej »Tłuszcz nie musi być wrogiem – 5 produktów bogatych w tłuszcze, które warto uwzględnić w menu
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem – radzi Adriana Szulińska, dietetyk …
Czytaj więcej »Dlaczego warto jeść orzechy?
Miłośnicy orzechów zazwyczaj nie mogą doczekać się jesieni, kiedy na targach i bazarach pojawiają się te krajowe i pyszne. Tym, którzy drzewa orzechów włoskich mają niedaleko domów nie przeszkadza kolor, jaki po kontakcie z zieloną skórą przybierają dłonie. Ci zaś, którzy mają leszczynę w zasięgu spaceru często zaryzykują los plomb …
Czytaj więcej »Nowa super dieta, czyli co wiedzą Szwedzi?
Po diecie kopenhaskiej, co do której żywieniowcy mieli sporo zastrzeżeń, przychodzi czas na nową, odświeżoną wersję odchudzania po szwedzku. Kluczem do sukcesu jest ograniczenie węglowodanów i nastawienie się w odżywianiu na tłuszcze i białko. Zamiast szczegółowego, restrykcyjnego kilkunastodniowego jadłospisu, mamy zbiór ogólnych wytycznych. Tak pojęte podejście do diety, oprócz korzystnego …
Czytaj więcej »Brownie, czyli genialna pomyłka
To, że nie można mu się oprzeć, potwierdzi każdy wielbiciel czekolady. Nie każdy jednak wie, że podobnie jak crêpes Suzette czy tarta Tatin, ciemnobrązowy smakołyk jest dziełem cudownego przypadku. Najbardziej prawdopodobna z historii prowadzi do Maine w USA, a dokładnie do kuchni pewnej bibliotekarki, pani Mildred „Brownie” Schrumpf. Przygotowując ciasto …
Czytaj więcej »