Strona główna / Archwium dla tagu: owoce

Archwium dla tagu: owoce

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

przechowywanie żywności w lodówce

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …

Czytaj więcej »

Poznaj 3 produkty, które urozmaicą smak każdej potrawy!

pieczony pasternak na talerzu

Jeśli niemal codziennie gotujemy obiady dla siebie i bliskich, możemy z czasem popaść w rutynę. Nagle uświadamiamy sobie, że nawet nasze ulubione dania serwowane cyklicznie po prostu zaczynają się robić nudne i nie cieszą już tak, jak kiedyś. Może warto wtedy nieco urozmaicić smak potraw, zmieniając składniki? Albo zacząć przygotowywać …

Czytaj więcej »

Cukier – jak go ograniczyć?

ciastko i kawa cappuccino

Uzależnia niczym narkotyk. Trudno wyeliminować go całkowicie z diety, bo występuje w mniejszych bądź większych ilościach niemal we wszystkich produktach spożywczych. Cukier, bo o nim mowa, nie tylko dodaje nam energii i poprawia humor, spożywany w nadmiernej ilości powoduje problemy z nadwagę, insulinooporność, a nawet cukrzycę. Jak zredukować i mądrze …

Czytaj więcej »

10 błędów popełnianych podczas robienia domowych nalewek

Nalewka ziołowa w szklanej butelce

Na osoby, które lubią w domowym zaciszu przygotować domową nalewkę lub wino, czyha wiele pułapek. Jakie błędy pojawiają się podczas produkcji domowych trunków? Przedstawiamy je, by dało się uniknąć ich w przyszłości. Błąd 1: zbyt mocny alkohol Użycie czystego spirytusu o mocy 96% bez rozcieńczania wodą lub wódką zabije smak …

Czytaj więcej »

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

nowalijki

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. …

Czytaj więcej »

Kiedy jest najlepszy moment na sadzenie drzewek owocowych?

Jak sadzić drzewka owocowe

Wiele osób mających prywatny ogródek wielokrotnie zastanawiało się, czy nie zasadzić drzewek owocowych. Nic w tym dziwnego, bowiem posiadanie własnych, niepryskanych owoców ma dziś dużą wartość. Zdrowe odżywianie stało się wręcz modne, dlatego coraz częściej słychać o tym, że ktoś zaopatruje się we wiejskie jajka, warzywa prosto od zaprzyjaźnionego rolnika …

Czytaj więcej »

Proste i smaczne desery z rabarbarem

deser z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego wielbiciele tego specyficznego cierpko-słodkiego warzywa muszą się spieszyć, by zdążyć nacieszyć się jego niebywałymi walorami smakowymi.  Z rabarbaru można przygotowywać przetwory i kompoty, ale najczęściej wykorzystuje się go do deserów. Rabarbar pod kruszonką Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu deserów z …

Czytaj więcej »

Najlepsze węglowodany na utratę wagi

produkty na odchudzanie

Węglowodany mają dość słabą reputację u wszystkich odchudzających się. Cukry są trawione dość łatwo i podnoszą poziom glukozy we krwi. Kiedy to nastąpi, uwalniana jest insulina. Insulina przenosi glukozę do komórek organizmu, a te mogą ją wykorzystać do przechowywania energii lub wykorzystania później. Insulina wspomaga też magazynowanie tłuszczu. Z tego …

Czytaj więcej »

Poznaj produkty najlepiej odkwaszające organizm!

Sałatka kolorowa

Na nic nie chorujesz i masz dobre wyniki badań laboratoryjnych, lecz ciągle źle się czujesz oraz brakuje Ci energii? To może być oznaką zakwaszenia organizmu. Jest to objaw zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej na skutek częstego spożywania takich produktów jak mięso, nabiał, pieczywo, dania mączne, kawa czy alkohol. Zakwasić możemy się również …

Czytaj więcej »

Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują

jesienne warzywa

Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak …

Czytaj więcej »