Archwium dla tagu: owoce

Dlaczego warzywa i owoce powinny być podstawą diety?

warzywa i owoce

Warzywa i owoce znajdują się u podstaw Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Jeszcze do niedawna były umieszczone na drugim miejscu, zaraz po produktach zbożowych. Zmiana zaleceń żywieniowych wynika z badań przeprowadzonych przez ostatnie lata. Dlaczego warzywa i owoce są najważniejszymi produktami w zdrowej diecie? Wpływ warzyw i owoców na …

Czytaj więcej »

Sezon na czereśnie: 5 pomysłów na letni przysmak

czereśnie na stole

Czereśnie to jedne z najbardziej wyczekiwanych sezonowych owoców. Wykazują wiele właściwości leczniczych, są zdrowe, pyszne, aromatyczne i pożywne. Sprawdź, jakie dania i desery możesz z nich przygotować! Witaminy i minerały zawarte w czereśniach Czereśnie to bogactwo składników odżywczych. Są bogate w potas oraz witaminy A, C i z grupy B. Porcja czereśni …

Czytaj więcej »

Jedzenie owoców zimą – co wybierać?

surowe owoce cytrusowe

Kiedy minie sezon na świeże truskawki, jagody czy śliwki, nie musisz rezygnować z ich podawania w swoim domu. Zastanawiasz się, czy poza sezonem są inne formy podawania owoców niż mrożone? Odpowiadamy – liofilizowane. Dzięki liofilizacji produkty zachowują wszystkie swoje walory odżywcze oraz smakowe. A jeśli uprzednio zostaną sproszkowane, to możesz …

Czytaj więcej »

Zielona dieta dla dwojga

kobieta w ciąży owoce warzywa

W ciąży jedz nie za dwoje, ale… dla dwojga! To, co nakładasz na talerz, ma ogromne znaczenie nie tylko dla twojego dziecka, ale i dla ciebie samej. Kiedy oczekujesz potomstwa, twój organizm w pierwszej kolejności zaspokaja potrzeby dziecka, czerpiąc z twoich zapasów. Jeśli więc twoja dieta w ciąży nie będzie …

Czytaj więcej »

Czy trudno jest wybrać dobrą wyciskarkę?

soki wyciskane w szklanych butelkach

Wszędzie obecnie mamy dostęp i urządzeń kuchennych, które zawsze gwarantują wysoką jakość, o czym przekonują nas producenci. W gąszczu takich produktów czasami jednak trudno się połapać. Szczególnie duży problem mają amatorzy, którzy pierwszy raz kupują artykuły gospodarstwa domowego i nie wiedzą, jakie funkcje powinna mieć użyteczna wyciskarka. Okazuje się jednak, …

Czytaj więcej »

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

przechowywanie żywności w lodówce

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …

Czytaj więcej »

Poznaj 3 produkty, które urozmaicą smak każdej potrawy!

pieczony pasternak na talerzu

Jeśli niemal codziennie gotujemy obiady dla siebie i bliskich, możemy z czasem popaść w rutynę. Nagle uświadamiamy sobie, że nawet nasze ulubione dania serwowane cyklicznie po prostu zaczynają się robić nudne i nie cieszą już tak, jak kiedyś. Może warto wtedy nieco urozmaicić smak potraw, zmieniając składniki? Albo zacząć przygotowywać …

Czytaj więcej »

Cukier – jak go ograniczyć?

ciastko i kawa cappuccino

Uzależnia niczym narkotyk. Trudno wyeliminować go całkowicie z diety, bo występuje w mniejszych bądź większych ilościach niemal we wszystkich produktach spożywczych. Cukier, bo o nim mowa, nie tylko dodaje nam energii i poprawia humor, spożywany w nadmiernej ilości powoduje problemy z nadwagę, insulinooporność, a nawet cukrzycę. Jak zredukować i mądrze …

Czytaj więcej »

10 błędów popełnianych podczas robienia domowych nalewek

Nalewka ziołowa w szklanej butelce

Na osoby, które lubią w domowym zaciszu przygotować domową nalewkę lub wino, czyha wiele pułapek. Jakie błędy pojawiają się podczas produkcji domowych trunków? Przedstawiamy je, by dało się uniknąć ich w przyszłości. Błąd 1: zbyt mocny alkohol Użycie czystego spirytusu o mocy 96% bez rozcieńczania wodą lub wódką zabije smak …

Czytaj więcej »

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

nowalijki

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. …

Czytaj więcej »