Archwium dla tagu: parmezan

Parmezan – do czego wykorzystać ten włoski ser?

ser parmezan

Parmezan to bardzo twardy, słony i mocno pikantny ser z mleka krowiego. Cechuje go krucha i sucha konsystencja, ser zawiera bardzo mało laktozy. Zwykle jest tarty i wsypywany do potraw. Parmezan powstaje na północy Włoch. Pełna nazwa ograna parmigiano reggiano nawiązuje do nazw prowincji, w których był pierwotnie produkowany. Parmezan …

Czytaj więcej »

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

przepisy na szparagi

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …

Czytaj więcej »