Papier do pieczenia posiada szereg właściwości, które czynią go idealnym produktem do pieczenia domowych ciast w piekarniku. Jest odporny na wysokie temperatury, nie przywiera do wypieków, jest bezwonny i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Idealnie nadaje się do wypieków domowych, ale jest także niezbędnym wyposażeniem piekarni. Za co jeszcze …
Czytaj więcej »Bądź w formie – do pieczenia!
Kiedy za oknem plucha nic tak nie poprawia nastroju jak odrobina dodatkowych kalorii. W przeciwieństwie do lata, kiedy desery powinny być lekkie i orzeźwiające, teraz można pozwolić sobie na słodkości nieco większego kalibru. Ciepłe ciasto prosto z piekarnika to idealny pomysł na zimowe wieczory. A co jeśli zima wkradła się …
Czytaj więcej »Śródziemnomorski łosoś z rozmarynowymi ziemniakami
Dania z rybą w roli głównej, zwłaszcza modnym ostatnio łososiem, wydają się nudne. Wcale jednak nie musi tak być. By przygotować pyszny obiad, wystarczy zasięgnąć inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jej bazą są oliwki, oliwa z oliwek, czosnek oraz pomidory. I to właśnie …
Czytaj więcej »Daj się wpuścić w maliny
Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. …
Czytaj więcej »