Archwium dla tagu: prosty przepis

Domowy majonez – idealny na święta

Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Obecnie to bardzo łatwo dostępny produkt, który znajdziemy w każdym sklepie. Jednak ten najsmaczniejszy można zrobić samemu idąc tropem naszych babć, które po doborze odpowiednich składników, własnoręcznie ubijały …

Czytaj więcej »

Jedzmy jarmuż – sezon trwa

Zdrowy jarmuz

Poszukiwania warzyw i owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze na szczęście przeniosły się także na nasze rodzime podwórko. Oprócz nasion chia, jagód Acai czy Goi, Polacy chętnie odkrywają zapomniane rośliny, które gościły na talerzach ich dziadków. I które śmiało możemy nazwać super-jedzeniem (angielski termin to superfood). Wśród nich zielone …

Czytaj więcej »

Prosta zupa z tortellini

Prosta zupa tortellini i kurczak

Do czego wykorzystać ugotowane mięso z kurczaka? To problem, z którym od czasu do czasu mierzy się każdy z nas. Dlatego dziś proponujemy prostą zupę, do której możemy dodać ten „kłopotliwy” składnik. W połączeniu gotowymi uszkami tortellini i liśćmi szpinaku, otrzymujemy rozgrzewające i pyszne danie, które pozwoli nam przetrwać trudne …

Czytaj więcej »

Tilapia z kreolskim sosem tatarskim

Dla wszystkich spragnionych ryby w nowej odsłonie mamy doskonały przepis na szybkie danie. Pozbawiamy tilapię panierki, ale zamiast niej dodajemy interesujący sos, który nada całości charakteru. Zamiast klasyka polskiej kuchni, czyli sosu tatarskiego, możemy przygotować rześki i świeży dressing inspirowany kuchnią kreolską. Dzięki temu w naszej kuchni zaświeci trochę słońca. …

Czytaj więcej »

Prosty quiche z warzywami

Quiche często mylony jest z tartą, głównie dlatego, że  jedno i drugie jest rodzajem wypieku w formie placka składającego się (najczęściej) z kruchego ciasta i nadzienia. Różnica polega na tym, że quiche zawsze jest wytrawny (trata może być deserem) i zalany jajeczno-śmietanową masą. Jego nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, …

Czytaj więcej »

Lekkie zakończenie lata, czyli placuszki z cukinii

W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest …

Czytaj więcej »

Walcz z upałem… ogórkowym chłodnikiem z łososiem

W upalne dni powinniśmy spożywać lekkostrawne posiłki, które nie będą nadmiernie obciążać organizmu podczas długotrwałego trawienia. Zalecane jest jedzenie owoców i warzyw, które są bogate w składniki mineralne i witaminy. Idealnym pomysłem na upalne dni jest chłodnik. Połączenie orzeźwiającego kefiru lub jogurtu, świeżych warzyw i ziół oraz łososia to bomba …

Czytaj więcej »

Kawa mrożona dla łasucha

Kawa z lodami

Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku. – Upalne dni nie sprzyjają piciu kaw ciepłych, nie oznacza …

Czytaj więcej »

Zamknij lato w butelce… słonecznej oliwy

Wakacje trwają. Ogródki i skrzynki balkonowe pełne są aromatycznych, letnich ziół, które stanowią idealny dodatek zarówno do sałatek, ryb, jak i mięs. By cieszyć się ich smakiem jeszcze przez długie miesiące, po tym, jak zawita do nas jesień, wystarczy kilka małych szklanych buteleczek i oliwa.  Kto nigdy nie skosztował aromatyzowanej …

Czytaj więcej »

Brownie, czyli genialna pomyłka

To, że nie można mu się oprzeć, potwierdzi każdy wielbiciel czekolady. Nie każdy jednak wie, że podobnie jak crêpes Suzette czy tarta Tatin, ciemnobrązowy smakołyk jest dziełem cudownego przypadku. Najbardziej prawdopodobna z historii prowadzi do Maine w USA, a dokładnie do kuchni pewnej bibliotekarki, pani Mildred „Brownie” Schrumpf. Przygotowując ciasto …

Czytaj więcej »