Archwium dla tagu: przechowywanie żywności

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

przechowywanie żywności w lodówce

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …

Czytaj więcej »

Wróg twojej kuchni i spiżarni – skąd się biorą mole spożywcze i jak z nimi walczyć?

przechowywanie żywności w szklanych pojemnikach

Istnieją różne sytuacje, które mogą nas zmusić do wyrzucenia artykułów spożywczych. Czasem trafiamy na wadliwe produkty, innym razem dochodzi do przekroczenia ich terminu ważności, a jeszcze kiedy indziej – ulegają one zepsuciu na skutek niewłaściwego przechowywania. Ale bywa i tak, że trzeba się z nimi pożegnać, choć w zasadzie nadają …

Czytaj więcej »

Praktyczne pudełka do przechowywania

szklane pudełka do przechowywania żywności

Każda kuchnia to wyjątkowe miejsce, w którym wiele się dzieje. Zazwyczaj często spotykamy się tu z rodziną i wspólnie jemy posiłki. Niezależnie od tego czy nasza kuchnia stanowi osobne pomieszczenie, czy jest połączona z pokojem dziennym, możemy sprawić, że będzie urządzona praktycznie i zgodnie z naszymi potrzebami. Dobra organizacja i …

Czytaj więcej »

Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu? Mrożenie …

Czytaj więcej »

Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?

witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana. Witamina C …

Czytaj więcej »

Jak zaoszczędzić 200 zł miesięcznie, czyli 10 sposobów na mądre gospodarowanie żywnością

Jak nie marnować jedzenia

Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na …

Czytaj więcej »